Met warme billen de piste op

Lawinepiepers en airbags: wintersportbladen wijzen de weg. Ga culinair skiën in de Aostavallei of beklim een bevroren waterval. Of duik naar koningskrabben onder het ijs.

Skiën en snowboarden: het is er de tijd voor. Deze weken vertrekken weer honderdduizenden landgenoten voor een weekje in de sneeuw. Wie zich wil voorbereiden, of gewoon zin heeft om te lezen over iets wat hij misschien wel, misschien niet wil gaan doen, kan terecht bij uitgeverij Maruba, Sports & Travel Publishers.

Want als je na aankoop van Snow (3,95 euro, 4 keer per jaar), Lift: get up, get out! (3,95 euro, 8 keer) en Snowboarder Mag (3,95 euro, 4 keer) in het colofon kijkt, zie je dat alle drie de tijdschriften dezelfde uitgeverij hebben en vrijwel dezelfde redactie. Eerst maar eens bellen om te vragen hoe dat zit.

Klopt, zegt hoofdredacteur Arjan Kruik: „We zitten hier bij de uitgeverij met veertien mensen, die allemaal van hun hobby hun beroep hebben gemaakt.” Zelf begon hij als fervent snowboarder zeventien jaar geleden met Snowboarder Mag. „Dat was toen het tweede tijdschrift over snowboarden in Europa, het eerste kwam uit Duitsland.” Nu snowboarden zijn kinderen.

Het magazine richt zich nog altijd op jongeren: „Zeg maar, van 15 tot 35 jaar.” Snowboarder Mag bevat interviews, reportages (sneeuwscooteren in Finland, snowboarden in Canada), dingen om te kopen en heel mooie foto’s.

Wat opvalt na het skiongeluk van prins Johan Friso, is het laatste deel van een drieluik over ‘lawinekunde’, met deze keer aandacht voor de lawinepieper. Die werkt dus zo: „Als je ’s ochtends je lawinepieper aanzet en diep onder je snowboardkleding meeneemt, gaat het apparaat vanaf dat moment een pulserend signaal uitzenden op een frequentie van 457 kHz. Dit signaal kan door elke andere lawinepieper opgevangen worden, zodra je deze op ontvangen zet. Verdwijn je met een lawinepieper onder de sneeuw, dan kan je kameraad die nog boven is je met zijn lawinepieper opzoeken.” Goedkoop is de pieper niet: 300 à 400 euro. Een eveneens afgebeelde airbag kost bijna 600 euro.

Ook Snow ziet er prachtig uit, met reportages over skiën in Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Alaska. Het artikel ‘Hoe goed ben jij verzekerd’ is voor een groot deel hetzelfde als ‘Ben jij wel goed verzekerd?’ in Snowboarder Mag, zien we. Maar dat lijkt met zo’n kleine redactie alleen maar efficiënt. Wat verder opvalt, is een zekere luxe: culinair en cultureel skiën in de Italiaanse Aostavallei, authentiek overnachten in ‘super-de-luxe XXL’ chalets in Oostenrijk.

Inderdaad, zegt Kruik, Snow is met de tijd meegegaan. „Ik weet nog dat ik in een pensionnetje zat met de douche op de gang en op de eettafel zo’n klein plastic prullenbakje. Dat is voorbij, zelfs de kleinste dorpjes hebben een viersterrenhotel. En in plaats van met een stoeltjeslift ga je nu de helling op in een cabine met verwarmde kussens.”

Snow heeft een oplage van zo’n 30.000 exemplaren en ligt behalve in de kiosk ook in gespecialiseerde winkels. De oplage is net iets kleiner dan die van Snowboarder Mag (27.500 exemplaren) en even groot als die van Lift: get up, get out! Ook dat blad is met zijn tijd meegegaan, om te beginnen in de naam. Die luidde eerst Outdoor Magazine. Kruik: „Zo’n naam associëren mensen tegenwoordig met survival, afzien, blubber. En dat willen ze niet. Ze willen een beetje sporten en daarna lekker eten in een goed hotel. Als blad ga je in zo’n ontwikkeling mee.”

De naam Lift „is positief maar betekent niks” en dat is expres: „Dan kun je dingen in het blad doen die niet helemaal worden gedekt door de naam. De naam wordt dan als het ware ingevuld door de inhoud van het blad.” Deze winter zijn dat zulke verschillende onderwerpen als ‘op expeditie naar Spitsbergen’, ‘het hoogste fietspad ter wereld ligt in India’, ‘de langste ski-afdaling ter wereld is de Mount Elias in Alaska’ (dat artikel staat ook in Snow).

En natuurlijk kan het ook nog allemaal anders. Voor wie het skiën en snowboarden nu wel heeft gezien, zet Lift: get up, get out! alternatieve wintersportactiviteiten op een rij: onder het ijs duiken naar koningskrabben, een bevroren waterval beklimmen, over een bevroren rivier trekken, in een ijsgrot afdalen, met een truck over een bevroren meer rijden. Dat wordt nog moeilijk kiezen.

Gretha Pama

    • Gretha Pama