Meer troepen in Somalië

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren besloten de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië te vergroten van 12.000 naar 17.731 militairen. De resolutie werd unaniem aangenomen aan de vooravond van een conferentie over Somalië in Londen.

AMISON bestond tot nu toe voornamelijk uit militairen uit Oeganda en Burundi. De versterking is vooral het gevolg van het feit dat de Keniaanse militairen, die Somalië in oktober vorig jaar binnenvielen, onder commando van de Afrikaanse Unie worden gebracht. De Keniaanse invasie had tot doel de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab, die wordt verdacht van ontvoeringen in Kenia, een genadeslag toe te brengen. Andere troepenversterkingen van AMISON komen uit Djibouti.

AMISON is officieel een troepenmacht van de Afrikaanse Unie, maar wordt voornamelijk gefinancierd door de VN. De resolutie van gisteren verhoogt de kosten van 250 miljoen dollar naar 550 miljoen dollar per jaar. Dat is exclusief de salarissen van de militairen, die worden betaald door de Europese Unie. De resolutie verbiedt ook de export van houtskool uit Somalië, een grote inkomstenbron van Al-Shabaab.

Ethiopische en Somalische militairen hebben gisteren de strategisch belangrijke stad Baidoa veroverd op Al-Shabaab. Dit is een grote klap voor de terreurbeweging, want Baidoa was na de zuidelijke havenstad Kismayo de belangrijkste basis in komstenbron van de terreurbeweging. In de stad met 800.000 inwoners zat een invloedrijke factie van Al-Shabaab factie. De terreurgroep overweegt nu weer een guerrillastrijd te gaan voeren.

Een woordvoerder van Al-Shabaab zwoer wraak te nemen. „Ethiopische en Somalische militairen zullen niet vredig slapen in Baidoa”, zei sjeik Abdiasis Abu Musab. „Het wordt een begraafplaats voor de Ethiopiërs.”

Al-Shabaab vecht nu op drie fronten: in het westen tegen Ethiopische troepen, in het zuiden tegen Keniaanse troepen en in de hoofdstad Mogadishu tegen de troepenmacht van de Afrikaanse Unie. AMISON werd in 2007 in Mogadishu gestationeerd en heeft recentelijk enkele successen geboekt tegen Al-Shabaab. Vorig jaar augustus verjoeg AMISON Al-Shabaab uit de hoofdstad.

De Somalië-conferentie in Londen poogt een einde te maken aan 21 jaar gewapende anarchie. Nadat de dictator Siad Barre in 1991 na een burgeroorlog ten val was gebracht, viel Somalië uiteen in ministaatjes die worden gecontroleerd door rivaliserende krijgsheren en clans. (AP, Reuters)