Massabetoging voor Poetin in Moskou

In Moskou hebben vandaag tienduizenden mensen deelgenomen aan een betoging vóór de Russische premier Poetin. De actie, ‘Verdedig het Vaderland’ getiteld, wordt algemeen gezien als een georkestreerde tegenactie van het Kremlin na de massale anti-Poetinprotesten van de afgelopen twee maanden.

Volgens de politie namen 30.000 mensen deel aan een mars langs de rivier de Moskva. In het Loezjniki-stadion, het eindpunt van de mars, zouden meer dan 130.000 mensen op de been zijn geweest, al passen daar officieel maar 80.000 mensen in.

De actie, waarvoor het Kremlin toestemming had gegeven, verliep ordelijk. Wel werden zeventig mensen gearresteerd, voornamelijk Oezbeekse gastarbeiders en tegenstanders van de premier. Zij zouden het protest hebben willen „verstoren”.

Poetin zelf nam kort deel aan de manifestatie. Onder gejuich van betogers verscheen hij op een podium in het stadion, waar hij onder meer zijn beschuldiging herhaalde dat de anti-Poetinprotesten door „buitenlandse krachten” zijn georganiseerd, om hem ten val te brengen. Ook bedankte hij de betogers. Hij zei dat „de strijd voor Rusland doorgaat. Maar de overwinning is aan ons.”

Er waren tientallen berichten dat betogers onder druk waren gezet door werkgevers en/of vakbonden om deel te nemen aan de manifestatie. Een 21-jarige student van buiten de stad zei dat hij en zijn vrienden 2.000 roebel (67 euro) waren betaald om naar Moskou te komen. Ze waren er met busjes naartoe gebracht.

Poetins partij won op 4 december met behulp van grootschalige fraude de parlementsverkiezingen. Sindsdien worden om de paar weken massabetogingen gehouden voor nieuwe verkiezingen en Poetins verdwijning van het politieke toneel. Op 4 maart zijn er echter presidentsverkiezingen en naar alle waarschijnlijkheid zal Poetin daarbij een derde termijn als president winnen . (AFP, Reuters)