Madrid: werkloze nu niet uitzetten

De Spaanse regering heeft gisteren een plan gelanceerd om de golf van huisuitzettingen in het land af te zwakken. Door de aanhoudende economische crisis kampen steeds meer huiseigenaren in Spanje met betalingsproblemen.

Vorig jaar verloren elke dag gemiddeld 211 huiseigenaren hun woning bij een executieveiling. Sinds het uitbreken van de crisis, in 2008, gaat het om 150.000 woningen. In de samenleving groeit het verzet tegen de uitzettingen, zeker nu een belangrijk deel van de bankensector gestut wordt met staatssteun. Actiegroepen voeren bijna dagelijks protest.

Minister van Economie Luis de Guindos onthulde gisteren in het parlement dat hij met de financiële sector een ‘code van goed gedrag’ overeen wil komen. Vooral huishoudens waarvan alle leden werkloos zijn, zouden met meer coulance behandeld moeten worden.

Speerpunt in de code is dat huiseigenaren zonder enige inkomsten hun hypotheekschuld geheel kunnen inlossen door de sleutels bij de bank af te leveren. In onder meer de VS is deze praktijk zeer gangbaar, maar in Spanje worden woningen nu nog altijd geveild door de rechter. Omdat op dit soort executieveiling zelden bieders komen, krijgt de bank in de praktijk het huis bijna automatisch voor 60 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag in handen. De restschuld kan tot in lengte van dagen verhaald worden op de uitgezette huiseigenaar.

De regering wil banken die de code onderschrijven belonen met belastingvoordelen.

Eerder deze maand nam het kabinet al maatregelen om tegemoet te komen aan de onvrede over de bankensector. Toen werd besloten dat topmannen van banken die een beroep hebben gedaan op staatssteun maximaal 6 ton per jaar mogen verdienen. Voor Rodrigo Rato – oud-minister van Financiën, voormalig IMF-directeur en nu topman van Bankia – betekende dit een salarisverlaging van 74 procent.