Lips krijgt The Wall niet vol

Nederland, Utrecht, 21-10-2011. The Wall is een winkelcentrum voor grootschalige detailhandel, langs de autosnelweg A2 bij het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn.Het gebouw dient ook als geluidswal.Voor- en achtergevel van het gebouw zijn als BLOB vormgegeven. Het is met ruim 800 meter het langste gebouw van Nederland.In het gebouw, dat qua functie vergelijkbaar is met het Alexandrium in Rotterdam, is ruimte voor diverse winkels en bedrijven. Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

‘Uniek en markant”, zo noemt de Lips Capital Group van vastgoedontwikkelaar Roger Lips (47) zelf het „multifunctionele” gebouw The Wall, langs de snelweg A2 van Utrecht naar Amsterdam. Het langste gebouw van Europa, schrijft het bedrijf op de website. Ruim 65.000 vierkante meter, in een gebouw dat meteen ook een geluidswal is en dat plaats biedt aan „grootschalige retail, horeca, een sportschool en een hotel”.

Het probleem is alleen dat er nog niet zoveel winkels in het pand zitten. Acht exact, net genoeg om de helft van al die duizenden vierkante meters te vullen. Hoogwaardige horeca? Tja, de McDonald’s zit er en een espressobarretje. En voor een van de winkels staat een tijdelijk kraampje dat hotdogs van een bekend worstenmerk probeert te verkopen. Het hotel is er nog niet. De sportschool ook niet.

Voor SNS is het in 2010 opgeleverde gebouw inmiddels een probleemproject geworden. Op het pand zit een hypotheek van 145 miljoen euro van het toenmalige Bouwfonds Property Finance om The Wall te realiseren. Dat jaar kocht SNS dit Bouwfonds Property Finance en werd zo eigenaar van de lening. De kans dat SNS dat bedrag helemaal terugkrijgt, is volgens ingewijden klein.

Het bedrijf van Lips staat er beroerd voor. Het had plannen met het voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam, nadat de zwembadexploitant failliet was gegaan. Het zou een concerthal worden, maar ook die exploitant ging vorig jaar failliet. Lips onderhandelt nu met de gemeente Rotterdam over een nieuwe bestemming van het vervallen pand.

In Utrecht zou het bedrijf van Lips een toren van 66 verdiepingen bouwen, Belle van Zuylen. Het moest het hoogste gebouw van Nederland worden. Gaat ook niet door. Begin vorig jaar trok de gemeente Utrecht wegens de economische omstandigheden haar medewerking in.

De meeste recente jaarrekening van het Lips Capital Group is die over 2009. Dat was geen best jaar, met een verlies van ruim 89 miljoen euro. Aan het eind van dat jaar bedroeg de totale schuld aan kredietinstellingen 386 miljoen euro.

Een andere grote financier is de Duitse HSH Nordbank, zo staat in het jaarverslag, met een lening van 134,7 miljoen euro. In 2009 was er een probleempje met die lening; de waarde van het onderpand is de afgelopen jaren zo hard gedaald, dat HSH een fikse aflossing wilde.

De oplossing, schrijft Lips Capital, is onder meer het verkopen van vastgoed. Het bedrijf heeft kantoren door heel Nederland, zoals het Equinox-gebouw in Den Haag waar de A12 onderdoor loopt en een kantoor in Schiedam waarin de milieudienst Rijnmond in zit.