Kortkolom kunst

Site gaat kunstwerken per opbod verkopen

Rotterdam. Een nieuwe website biedt kunstenaars de mogelijkheid hun werk te laten veilen. De website Cultuurveiling.nl, opgericht door marketeer Steven van Beek (30), is geïnspireerd op andere veilingsites, zoals het populaire Vakantieveilingen.nl. De site is deze week de lucht ingegaan. Kunstschilders, beeldhouwers, muzikanten, schrijvers, filmmakers, theatermakers en andere cultuurmakers kunnen er hun werk of diensten op aanbieden. Op 5 maart zal de eerste veiling worden gehouden. Elk bod begint bij 1 euro, maar daar komen de materiaal- en verzendkosten nog wel bij. Tot nu toe hebben zich zeven kunstenaars geregistreerd om mee te doen. „Kunstenares Sabine Bolk biedt aan om een rijsttapijt in de tuin aan te leggen”, vertelt Van Beek. „Van zo’n 25 anderen heb ik toezeggingen gekregen dat zij zullen meedoen. Niet alles wat wordt aangeboden laat ik toe op de site. Ik ga selecteren op kwaliteit.” Anderen die zich al hebben aangemeld zijn de schilder Louisa Sens en Joeri Verbiest en het label SnowStar Records, dat de nieuwe cd van The Secret Love Parade gesigneerd aanbiedt. (NRC)

Stripcollectie levert 2,6 miljoen euro op

New York. Een zeldzame stripboekencollectie is gisteren in New York geveild voor 2,6 miljoen euro. De verzameling bestond uit een aantal van de waardevolste comics ooit gepubliceerd. Een exemplaar van Detective Comics No. 27, dat in 1939 nog 10 dollarcent kostte en waarin Batman zijn debuut maakt, was het duurst betaalde stuk bij de veiling. Het werk leverde 393.000 dollar (ruim 295.000 euro) op. Veilinghuis Heritage Auctions noemde de stripboekenverzameling een van de beste tot nu toe. De collectie met 345 stripboeken bestond onder meer uit een exemplaar van Action Comics No. 1 waarin Superman voor het eerst voorkomt en de tweede Captain America, waar een bange Hitler op de cover staat. De comics werden vorig jaar ontdekt door de achterneef van de verzamelaar. Hij was het huis van zijn overleden oudtante aan het opruimen toen hij op de netjes opgestapelde boekjes stuitte. (Novum)

Cohen als dictator niet welkom bij de Oscars

Rotterdam. De Britse acteur Sacha Baron Cohen zou niet welkom zijn bij de uitreiking van de Oscars, zondag in Los Angeles. De organisatie zou willen voorkomen dat hij verschijnt in een kostuum om zijn nieuwe film The Dictator te promoten, meldt de website Deadline.com. Cohen speelt in de film een Noord-Afrikaanse dictator, die in de promotiecampagne wordt omschreven als kruising tussen Saddam Hoessein en Moammar Gaddafi. (NRC)