Kortkolom buitenland

Doden en gewonden bij treinramp Argentinië

Buenos Aires. Bij een ernstig treinongeluk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn gisteren minstens 49 mensen omgekomen en 600 gewond geraakt. De trein reed tijdens de ochtendspits met 20 kilometer per uur tegen de barrière aan het eind van een perron. Een storing in de remmen lijkt de oorzaak. Tientallen mensen zaten urenlang gevangen in het treinwrak. Het Argentijnse spoor is op veel trajecten verouderd en slecht onderhouden. De afgelopen maanden waren er in en rond Buenos Aires vijf treinongelukken. De staatssecretaris van vervoer verwierp gisteren echter de suggestie dat de Argentijnse overheid te weinig investeert in het spoor: „Dit was een ongeluk zoals ze in veel andere landen gebeuren.” De regering heeft twee dagen van rouw afgekondigd en carnavalsvieringen zijn afgelast. (BBC, AP)

Strauss-Kahn weer vrijgelaten na verhoor

Lille. Na twee dagen te zijn verhoord is Dominique Strauss-Kahn gistermiddag weer vrijgelaten. Justitie wilde hem ondervragen in verband met een prostitutienetwerk. DSK, voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds, heeft nooit ontkend dat hij heeft deelgenomen aan seksfeesten in een hotel in Lille, in Parijs en in zijn voormalige woonplaats Washington. Maar zijn advocaat zei dat, als een vrouw naakt is, het niet altijd mogelijk is het verschil te zien tussen een „dame van klasse” en een prostituee. Strauss-Kahn, die er zelf op heeft aangedrongen te worden gehoord, was dinsdag in voorlopige hechtenis genomen. Hij moet later, waarschijnlijk eind maart, voor een rechter verschijnen, die moet bepalen of er een formeel onderzoek tegen hem wordt geopend. (Reuters)

Zuid-Soedan zet baas Chinees oliebedrijf uit

Juba. De Zuid-Soedanese regering heeft de directeur van het grootste buitenlandse oliebedrijf gevraagd het land te verlaten. Liu Yingcai, directeur van het olieconsortium Petrodar Operating Company, wordt ervan beschuldigd met Soedan te hebben samengespannen om de olie uit het zuiden te stelen. Dat hebben Zuid-Soedanese functionarissen gezegd. Petrodar is een consortium van oliebedrijven, waaronder de nationale oliebedrijven van China en Maleisië. China is de grootste afnemer van Zuid-Soedanese olie. Zuid-Soedan en Soedan ruziën al maanden over de kosten voor het gebruik van een oliepijpleiding naar Port Sudan. Het zuiden beschuldigt het noorden ervan zijn olie te stelen, en nu zeggen functionarissen dat Liu daarbij betrokken is. China riep vandaag op tussen en dialoog tussen beide landen om het conflict op te lossen. (AP, Reuters)