Kortkolom binnenland

Bond: bij basisscholen nog 4.500 leraren weg

Rotterdam. Door teruglopende leerlingaantallen dreigen de komende drie jaar nog eens 4.500 leraren in het basisonderwijs hun baan te verliezen. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) op basis van eigen onderzoek. Die 4.500 leraren bezetten 3.300 voltijdbanen. Volgens de AOb neemt het aantal leerlingen tussen 2012 en 2015 af met minimaal 67.000. De bond baseert haar voorspellingen onder meer op bevolkingsprognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek en voorziet een krimp in 326 van de 415 gemeenten. Een gevolg van de krimp is onder meer dat scholen ruim 300 miljoen euro minder van de overheid krijgen. Het verlies van de voltijdbanen komt volgens de AOb bovenop de naar schatting 6.000 ontslagen naar aanleiding van de bezuinigingen op het passend onderwijs. (NRC)

Twee opvarenden op IJsselmeer vermist

Rotterdam. Duikers hebben vannacht tevergeefs gezocht naar de opvarenden van een klein schip dat op het IJsselmeer is gezonken. Rond half acht gisteravond meldde de bemanning via de mobiele telefoon dat het schip water maakte, aldus de kustwacht. Reddingswerkers gingen met een helikopter en reddingsboten naar het gezonken schip op zoek. Het werd enkele uren later gevonden, op zes kilometer van Den Oever. Duikers van de marine hebben het twaalf meter lange schip nog doorzocht, maar konden niemand vinden. De zoekactie is rond 03.45 uur gestaakt. Een woordvoerder van de kustwacht noemde de kans dat de opvarenden nog leven minimaal, vanwege het koude water. (Novum)

Meer animo voor prik baarmoederhalskanker

Utrecht. Het aantal meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker neemt geleidelijk toe. Liet in 2009 nog 52,2 procent van de uitgenodigde meisjes van 13 jaar zich tegen baarmoederhalskanker inenten, in 2010 was dat 57,6 procent, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De cijfers over vorig jaar zijn nog niet definitief. De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker werd in 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. In 2009 kregen alle meisjes van 14 tot en met 16 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Er ontstond veel verzet, wegens zorgen over mogelijke bijwerkingen. Uiteindelijk liet veertig procent zich niet inenten. (NRC)

Doden bij schietpartij politie op Aruba

Oranjestad. Twee mensen zijn om het leven gekomen op Aruba bij een schotenwisseling met de politie. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Aruba. Een arrestatieteam wilde de twee oppakken op verdenking van een niet nader gespecificeerd misdrijf. De verdachten zouden vervolgens het vuur op de agenten hebben geopend. De schietpartij vond plaats bij een winkelcentrum in het centrum van Oranjestad. Er zouden veel omstanders zijn geweest, en een fors aantal schoten gelost. (Novum)

Ontruiming om lek treinwagon in Zeeland

Nieuwdorp. Bij het Zeeuwse Nieuwdorp is gisteren de omgeving van een rangeerterrein een uur afgesloten geweest vanwege een lekkende treinwagon. Het bleek te gaan om een kleine lekkage van fosforzuur. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest, meldde de veiligheidsregio Zeeland. Het terrein waar de trein stond, is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio enige kilometers verwijderd van de kerncentrale Borssele. (Novum)