'Koons vond mijn ei het mooist'

Hij verzamelt al vijftien jaar kunst, maar opeens zingt zijn naam rond in de kunstwereld. Bert Kreuk is de eigenaar van het reusachtige oranje paasei van Jeff Koons dat sinds gisteren in de entreehal van Museum Boijmans Van Beuningen ligt. Kreuk kocht Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) in november bij het New Yorkse veilinghuis Christie’s voor 6,2 miljoen dollar. Sindsdien klopten diverse Amerikaanse musea bij hem aan met de vraag of ze het ei in bruikleen konden krijgen. Maar Kreuk koos voor Rotterdam, vertelt hij, „omdat Boijmans het museum is waar ik al vanaf mijn tiende kom. En beter dan hier kan dit werk niet staan”.

De nu 47-jarige Kreuk werd geboren in Capelle a/d IJssel, groeide op in Rotterdam en woont inmiddels al langere tijd in Amerika. Zijn kapitaal vergaarde hij toen hij zes jaar geleden zijn bedrijf verkocht dat de toelevering van luchtvaartonderdelen verzorgde. Nu bouwt hij huizen in Florida. „Maar dat is geen dagtaak. Ik ben zeker vier tot vijf uur per dag met mijn kunstcollectie bezig. Ik ben altijd onderweg, van veilinghuis naar kunstbeurs naar museum.”

Kreuk begon met het verzamelen van impressionisten en postimpressionisten – hij bezit werken van onder meer Sisley, Monet en Cézanne – maar stapte een paar jaar geleden over op hedendaagse kunst. Zijn collectie telt inmiddels zo’n vijfhonderd werken, waarvan tweehonderd echt belangrijke stukken. Die werken leent hij sinds een jaar of twee ook uit aan Nederlandse musea. „Daardoor kom ik steeds meer in de spotlight te staan”, aldus Kreuk. In het Haags Gemeentemuseum hangen op dit moment tien van zijn kunstwerken, waaronder schilderijen van Peter Doig, Willem de Kooning en Anselm Kiefer. In Boijmans staan werken van John Bock, Urs Fischer en Christopher Wool.

Het ei van Koons stond al langer op Kreuks verlanglijstje. „Ik wilde dolgraag een werk uit zijn Celebration-reeks, zijn beste serie. Maar deze beelden zitten allemaal in privécollecties. Toen Koons ze maakte, hebben vroege verzamelaars meebetaald aan de productie ervan. Dus er komt er haast nooit eentje vrij.” Kreuks ei is extra uniek, zegt de verzamelaar, omdat het de enige oranje versie is. „In de serie Baroque Eggs heeft Koons drie blauwe en een roze gemaakt, maar hij heeft weleens gezegd dat hij die liever weer zou overspuiten in oranje, omdat hij die variant de mooiste vindt.”

Kreuks volgende doel is om „een goede Warhol” uit de jaren zestig te vergaren. En het bouwen van een eigen museum, ook dat is een toekomstdroom. „Ik wil op termijn zeker proberen de collectie onder één dak bijeen te brengen in Rotterdam, zodat ik haar kan laten zien aan het publiek.”

    • Sandra Smallenburg