Koons' paasei van vijf meter hoog in Boijmans

Dit is niet het enige exemplaar, Jeff Koons heeft er tien gemaakt.

Rotterdam. In de entreehal van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam pronkt nu een paasei van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons: Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) (1994-2008). Het beeld is vijf vierkante meter groot, weegt tweeduizend kilo en is vele miljoenen euro’s waard. Het is eigendom van de Rotterdamse verzamelaar Bert Kreuk die het voor drie jaar in bruikleen heeft gegeven. Jeff Koons (1955) maakte in veertien jaar tijd tien van dergelijke eieren. De coating van de roestvrijstalen eieren is met de hand in vele lagen aangebracht voor een zo glanzend mogelijk effect. De techniek is afgekeken van de auto-industrie. Alle eieren maken deel uit van collecties van bekende verzamelaars. Ook Damien Hirst heeft een exemplaar. Geen enkele museumcollectie omvat een Koons-ei. NRC