Jackie zegt nog een keer sorry voor n*gg*b*tch

En weer staat het modetijdschrift Jackie vol met het racistische scheldwoord ‘niggabitch’ (nikkerteef). Alleen schrijven ze het nu met sterretjes en zetten ze er steeds sorry bij. Sorry dat we n*gg*b*tch schreven.

De glossy Jackie wekte twee maanden geleden een storm van verontwaardiging toen het de kledingstijl van popzangeres Rihanna aanprees met het scheldwoord. Het Nederlandse tijdschrift met een oplage van 40.000 haalde er zelfs de Amerikaanse televisie mee. Rihanna reageerde in stijl op Twitter: „Fuck You!” Hoofdredacteur Eva Hoeke legde haar functie neer. 

Met een ‘Dossier Riri-Gate’ blikt Jackie nu zelf terug op de kwestie. Redacteur Jiska Fischer, die het gewraakte woord optikte, beschrijft hoe ze tot haar daad kwam. Verder een artikel over de kwaliteiten van Rihanna, twee columns, en een bloemlezing uit de commentaren en tweets over de kwestie. Conclusie: blank Nederland snapt racisme niet zo goed. Zwarte Nederlanders die klagen, krijgen de wind van voren. En goedbedoeld is geen excuus. En sorry nog, trouwens.

Het relletje dateert van voor de Kerst, dus het dossier komt wat laat. Maar Jackie verschijnt zeven keer per jaar, dus dit is de eerste na het kerstnummer.