internationaal

Aligherio Boetti Aerei 1989 1989 Courtesy of Carmignac Gestion Foundation © Aligherio Boetti, DACS 2011

Ford Madox Brown

Hij wordt wel eens de meest excentrieke van de Engelse prerafaëlieten genoemd. Ford Madox Brown (1821-1893) was een belangrijke vertegenwoordiger van deze Engelse stroming, waarin een sociaal geëngageerd modernisme gecombineerd werd met een belangstelling voor de middeleeuwse kunst en de religieuze tradities. Voor deze retrospectieve tentoonstelling, samengesteld door de Manchester Art Gallery, werden alle belangrijke werken van de kunstenaar bijeengebracht. In het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt de tentoonstelling aangevuld met werken van Belgische tijdgenoten. Brown studeerde immers aan de academies van Brugge, Gent en Antwerpen, voor hij in Engeland een carrière uitbouwde. 25 feb t/m 2 juni, Gent, België. www.mskgent.be

Cindy Sherman

Cindy Sherman is een van de invloedrijkste hedendaagse kunstenaars van de laatste veertig jaar, met daarbij een bijzondere rol voor het zelfportret dat vanaf de jaren zeventig de rode draad in haar werk bepaalt. Haar beurtelings uit filmbeelden, tv-series, magazines, internet en kunstgeschiedenis ontleende identiteiten worden nu tentoongesteld in het MoMa in een 170 foto’s omvattende expositie. 26 feb t/m 11 juni in MoMa, New York. www.moma.org

Alighiero E Boetti

Alighiero E Boetti (1940-1994) was een van de meest invloedrijke Italiaanse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij was een belangrijk lid van de Arte Povera, een kunststroming van jonge Italiaanse kunstenaars in de late jaren zestig, die op vernieuwende manieren eenvoudige materialen gebruikten. Tate Modern houdt nu de eerste solotentoonstelling van een Arte Povera-kunstenaar.

Boetti gebruikte industriële materialen en maakte later werk waarin hij gebruikmaakte van postzegels, pennen en tijdschriften. 28 feb t/m 27 mei, Tate Modern, Londen. www.tate.org.uk

Yael Bartana

De Israëlische videokunstenares Yael Bartana (1970) vertegenwoordigde het Poolse paviljoen op de 54ste Biënnale van Venetië met het werk And Europe Will Be Stunned . In het Louisiana Museum of Modern Art zijn drie van haar films uit de periode 2007-2011 te zien. De pijn, frustratie en hoop in Bartana’s films and foto’s maken een reactie los die verder gaat dan onmiddellijke herkenning, en heeft betrekking op de situatie van de Joden in haar eigen land Israël maar breidt zich ook uit tot de algemenere hedendaagse Joodse geschiedenis. 28 feb t/m 20 mei, Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken. www.louisiana.dk