Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Inspectie wil uitleg opnames in VUmc, excuses medisch centrum

De inspectie heeft inmiddels contact gehad met het VUmc, dat liet weten een fout te hebben gemaakt. Foto Flickr / FaceMePLS

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van het VU medisch centrum in Amsterdam over televisieopnames op de spoedeisende hulp. De inspectie zegt vanochtend te hopen zo een beter beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd. Het VUmc heeft inmiddels excuses aangeboden.

Het ziekenhuis kwam gisteravond in opspraak toen een hoogleraar medisch recht en een klinisch ethicus in Nieuwsuur meldden dat het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim heeft overschreden door opnames toe te staan. Camera’s registreerden de gebeurtenissen op de spoedeisende hulp voor het nieuwe programma ‘Tussen leven en dood’ van RTL.

VUmc: fout gemaakt

De televisiemakers filmden onder meer een vertrouwelijk gesprek tussen een kind en een arts, waar de ouders niet bij waren. Pas toen zij weggingen werd toestemming gevraagd om het beeldmateriaal te gebruiken. Het VU medisch centrum heeft vandaag na de ontstane consternatie excuses aangeboden, zij het weggestopt onderaan na een lang verhaal.

De inspectie heeft inmiddels contact gehad met het VUmc, dat in een officiële verklaring heeft laten weten dat er een fout is gemaakt door niet tijdig om toestemming te vragen. Overigens hebben de medewerkers van de productiemaatschappij een geheimhoudingsverklaring getekend. “Hierin gelden voor hen dezelfde afspraken als medewerkers in de zorg”, laat het ziekenhuis weten.

‘Stuitend, grenzen van de privacy flink overschreden’

Patiëntenfederatie NPCF reageert verontwaardigd op het toelaten van camera’s op de spoedeisende hulp. “Ik vind het stuitend dat dit ziekenhuis kwetsbare patiënten heeft geconfronteerd met camera’s ten behoeve van een televisieprogramma”, zegt directeur Wilna Wind.

Volgens Wind zijn de grenzen van de privacy flink overschreden. “Je mag patiënten nooit in zo’n positie brengen.” Ze wil dat de politiek en ziekenhuizen er in de toekomst alles aan doen om dergelijke situaties te voorkomen.