IJzeren geduld vereist

IJzeren geduld vereist

klassiekLes Goûts-Authentiques – The Submission

Wie componist Jean Baptiste Loeillet kent, speelt fluit. Loeillet (1688-ca. 1720) componeerde bijna vijftig blokfluitsonates en schreef ook voor de traverso. Rond de naam Loeillet is in de loop der eeuwen veel verwarring ontstaan, want deze Gentse componist had een neef met precies dezelfde naam. Gelukkig verhuisde die Loeillet naar Londen en veranderde hij zijn voornaam in John. En John had ook nog een broer, Jacques Loeillet. Een goede reden voor het Gentse ensemble Les Goûts-Authentiques om een cd te wijden aan de kamermuziek van deze Gentse componistenfamilie. Op papier dan. Want je moet over ijzeren geduld beschikken om deze opname geheel te beluisteren. De Sonate in b-klein voor vier blazers van Jacques Loeillet is repetitief en braaf, de melodieuze vindingrijkheid van John en Jean-Baptiste in deze selectie doorgaans weinig groter. Vooral dodelijk: de wat houterige timing en lijzige toon van de uitvoering. Alleen in een serie dansjes (onder meer The Submission) van John Loeillet komt er soms kleur op de wangen.

    • Floris Don