Horror in Homs: ‘Er zijn niet genoeg kisten voor alle doden’

Beelden uit Syrië zijn er nauwelijks. Wat wel uit het land komt is vaak gefilmd met mobiele telefoons en online gezet met slechte internetverbindingen. Een Franse fotograaf heeft beelden van hoge kwaliteit naar buiten gebracht, rechstreeks uit de bevochten stad Homs. De horror is helder.

Gisteren kwamen nog twee westerse journalisten om in Homs, tijdens een raketbeschieting van het Syrische regime. Vele Syrische journalisten en activisten, zoals Rami al-Sayed, gingen hen voor. Een van de omgekomen journalisten, de gelauwerde Marie Colvin, gaf een dag eerder nog commentaar aan Channel 4 over de situatie in de stad:

“De Syriërs staan niet toe dat burgers vertrekken. Iedereen die zich op straat bevindt en niet door een granaat wordt getroffen wordt door sluipschutters beschoten. Overal in Baba Amr zitten sluipschutters op hoge gebouwen. Het walgelijke is de compleet genadeloze wijze. Ze beschieten burgergebouwen, zonder enige genade en zonder enig medelijden. De schaal waarop dit gebeurt is schokkend.”

Fotograaf Mani belandt in een vuurgevecht. Still uit de videoFotograaf Mani belandt in een vuurgevecht. Still uit de video

De Franse fotograaf ‘Mani’, een pseudoniem, overleefde Homs en filmde het begin van de strijd om de stad, de effecten op de bevolking en het antwoord van het Vrije Syrische leger. Met ware doodsverachting.

Op de beelden van Mani is te zien hoe geïmproviseerde veldhospitalen proberen de gewonden op te vangen. Plaats is er niet en het bloed loopt over de vloer. Ook laat Mani strijders zien die terugvechten, terwijl om hen heen de kogels in de grond slaan. Mani is er bij als de opstandelingen een gebouw van de Syrische regering aanvallen, en er kamer-tot-kamer gevechten uitbreken. Een benauwend en buitengewoon indrukwekkend verslag, dat nog niet op deze manier werd vastgelegd.

Mani wil, zo vertelt hij aan Channel 4, anoniem blijven voor het geval hij terugkeert naar Syrië.

Lees het hele verhaal bij Channel 4.

    • Peter van der Ploeg