Homburg Invest in financiële nood

eindhoven philips fabrieken foto rien zilvold

In de Canadese kustplaats Halifax is de Nederlandse vastgoedondernemer Richard Homburg (62) een heuse held. Eind 2007 schonk Homburg 5 miljoen Canadese dollars aan de lokale universiteit Saint Mary’s voor de bouw van een sport- en gezondheidscentrum. Het leverde hem een groot verhaal in de universiteitskrant op, met een foto op de cover. Een gift uit het hart, stond er onder. In april moet het Homburg Centre for Health and Wellness open gaan.

Bij de Nederlandse bank SNS Reaal kennen ze Homburg vooral als iemand aan wie ze veel geld hebben geleend, heel veel geld. Met dat geld heeft Homburg vastgoed gekocht en dat in zijn beleggingsfonds gestopt.

Homburg Invest is een beleggingsfonds dat vanuit Halifax belegt in vastgoed in Noord-Amerika, Nederland, Duitsland en de Baltische Staten. Het bedrijf heeft voor ruim 1,2 miljard euro aan vastgoed. Particulieren kunnen beleggen in dit vastgoed door bijvoorbeeld obligaties te kopen van Homburg Invest, waarop gemiddeld rond 7 procent rente wordt uitgekeerd.

Ook dit geld van particulieren gebruikt om Homburg om vastgoed aan te kopen. Het principe is simpel. Met het rendement dat dit vastgoed oplevert, worden investeerders betaald en leningen afgelost.

Maar sinds afgelopen zomer verkeert het fonds met beursnoteringen in Canada en Nederland in grote problemen. Het vroeg en kreeg in september in Canada bescherming tegen schuldeisers, zodat investeerders hun rente niet betaald krijgen. Door de slechte economische situatie is de waarde van het vastgoed gedaald, waardoor het fonds moet afboeken. Ook levert het vastgoed dat wordt verkocht minder op. Inmiddels is de schuld van het fonds groter dan de bezittingen aan vastgoed. Elk kwartaal moet het fonds meer aan rente betalen dan er aan inkomsten binnenkomen.

Dat is slecht nieuws voor SNS. De bank en Hombug Invest willen niet zeggen hoeveel het fonds in totaal geleend heeft, maar volgens betrokkenen gaat het in totaal om bijna 300 miljoen euro. Uit het vijfde verslag van de Canadese bewindvoerder blijkt dat SNS drie projecten van Homburg in Canada heeft gefinancierd, voor in totaal 221,5 miljoen Canadese dollars (167,7 miljoen euro). Twee projecten zijn recent verkocht, blijkt uit het verslag, daarvan heeft SNS 60 miljoen Canadese dollar ontvangen, terwijl zij er ruim 133 miljoen dollar in had gestoken.

In Nederland heeft Homburg onder meer vastgoed in Eindhoven, U-den, Beuningen, Gouda, Roermond, Venlo, Sittard, Rotterdam, Tilburg en Amersfoort met geld van SNS gekocht. In totaal heeft SNS hiervoor 131 miljoen euro verstrekt, waarbij het vastgoed als onderpand dient, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.