Hartpatiënten lopen onnodig overlijdensrisico

Na een infarct loopt tweederde van de Nederlandse hartpatiënten onnodig overlijdensrisico. Omdat ze geen hartrevalidatie krijgen.

Rotterdam. Ruim 70 procent van de Nederlanders die een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad, loopt het risico onnodig vroeg te overlijden. Dat komt doordat zij niet de benodigde hartrevalidatie krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder klanten van zorgverzekeraar Achmea. Te weinig cardiologen verwijzen hun patiënten door. Zo’n 100.000 mensen hebben een zogeheten indicatie voor hartrevalidatie, een herstelprogramma waarbij cardiologen, fysiotherapeuten en diëtisten samenwerken aan herstel na een infarct. Onderzoek wijst uit dat de sterftekans door hartrevalidatie met bijna 30 procent daalt. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de kwaliteit van hartrevalidatie zeer wisselend en krijgen te weinig patiënten die zorg. De inspectie zegt dat de zorg in april op orde moet zijn. Anders treedt zij op. De inspectie kan een afdeling sluiten of een boete opleggen. NRC