Griekenland biedt morgen schuldeisers obligatieruil aan

Griekenland begint morgen met een formele bieding voor de obligatieruil met zijn private schuldeisers. Eerder vandaag keurde het Griekse parlement het wetsvoorstel, dat voorziet in het inwisselen van oude obligaties voor nieuwe met een langere looptijd en een lagere rente, goed.

De overeenkomst moet de Griekse schuldenlast met zo’n 107 miljard euro verminderen. Minister van Financien Evangelos Venizelos maakte vanavond bekend dat de zogenoemde bondswap morgen zal worden overlegd. De private schuldeisers hebben daarna tien dagen om aan te geven of ze instemmen met het omruilen van de staatsobligaties.

Met de obligatieruil krijgen private schuldeisers nieuwe obligaties die minder dan de helft van de nominale waarde hebben ten opzichte van de prijs waarvoor ze gekocht zijn. Verder betaalt Griekenland de schuldeisers een lage couponrente van 2 procent die in een tijdspanne van tussen de 11 en 30 jaar geleidelijk verder oploopt naar 4,3 procent.

Onderdeel van de nieuwe wetgeving - die nodig was voor het verkrijgen van 130 miljard aan Europese steun - zijn de zogeheten collective action clauses (CACs) waarmee Griekenland een akkoord kan afdwingen wanneer niet alle private schuldeisers akkoord gaan met de deal, schrijft Dow Jones. Verder maakt de nieuwe wet het mogelijk voor de minister van Financien om de voorwaarden die gelden voor de nieuwe obligaties te veranderen, bijvoorbeeld door het schuldpapier onder Engelse wetgeving te plaatsen.

Dinsdag schreef onze correspondent Marloes de Koning in NRC Handelsblad dat het de vraag is hoeveel de private schuldeisers bereid zijn te incasseren om Griekenland uit de brand te helpen en of Athene hen nog verder onder druk zal zetten. De Koning:

In ruil voor een schuldkwijtschelding van nominaal 53,5 procent op de Griekse obligaties, waarvan de klap wordt verzacht met dertig miljard uit de noodlening, krijgen de private schuldeisers nieuwe waardepapieren. Een deel daarvan bestaat uit nieuwe Griekse obligaties tegen een veel lagere rente, beginnend bij twee en oplopend naar 4,3 procent. En een deel uit kortlopende leningen van het Europese noodsfonds EFSF. De nieuwe obligaties worden uitgegeven onder Brits recht, zodat beleggers zich beschermd voelen tegen besluiten van het Griekse parlement. De komende tijd is spannend hoeveel van de private schuldeisers dat aanbod aannemen. Om druk op de ketel te zetten greep de Griekse regering [dinsdag] al naar het meest zware middel. Ze kondigde een nieuwe wet aan waarmee de schuldvermindering geldig kan worden verklaard voor alle uitstaande private schuld. Als die wet wordt gebruikt, is weinig van de vrijwilligheid overgebleven.

    • Hans Klis