Frankrijk vraagt Damascus om evacuatie gewonde journalisten

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft Damascus gevraagd de evacuatie te organiseren van de Franse journalist Edith Bouvier die gisteren gewond raakte nadat een geïmproviseerd perscentrum door een raket geraakt werd.

Juppe maakte dit in Londen bekend, meldt persbureau AFP. Volgens de minister vroeg hij gisteren Damascus al om Bouvier te evacueren en liet weten dat hij een stevig protesteert tegen de penibele situatie van de journalisten in Homs. Vandaag kwamen beelden naar buiten van onder andere Bouvier die liggend op een geimproviseerd ziekenhuisbed vraagt om gered te worden. De gouverneur van Homs zou de taak hebben gekregen de journalisten te evacueren.

De oproep van Bouvier. Haar been is gebroken en de medici van het Vrije Syrische Leger hebben niet de middelen haar adequaat te verzorgen:

Bij de aanval op het perscentrum gisteren overleden twee journalisten: Rémi Ochlik en Marie Colvin. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak over een “moordaanslag” op de journalisten in Homs. Lees hier het indrukwekkende relaas van onze Egypte-correspondent Gert van Langendonck die bevriend was met Ochlik.

‘Humanitaire ramp in Homs’

Vandaag zouden in Syrië volgens activisten opnieuw doden zijn gevallen door regeringstroepen. Volgens Al Arabiya zou het totaal uitkomen op 101 doden. Ook gisteren zouden rond de honderd dodelijke slachtoffers gevallen zijn in Homs. Syrische activisten in de stad waarschuwden vandaag opnieuw voor een humanitaire ramp in Homs, dat al drie weken lang wordt belegerd, meldt persbureau AP.

Steeds meer landen roepen op tot een staakt-het-vuren in Syrië zodat humanitaire hulp de zwaarst getroffen gebieden kan bereiken. Rusland en China blijven echter gekant tegen internationaal ingrijpen in Syrië. Een militaire interventie door de NAVO of de omliggende Arabische landen lijkt ver weg, omdat een invasie van het sektarisch zo verdeelde Syrië enorme risico’s met zich meebrengt. De meest waarschijnlijke militaire optie voor de internationale gemeenschap is het financieren en bewapenen van de Syrische opstandelingen. De Verenigde Staten lieten dinsdag weten over zo’n strategie na te denken.