Fortress schrijft af op New Babylon

Vastgoedondernemer Roeland Voerman is een heuse raceliefhebber. De laatste jaren reed hij mee in de rally Parijs-Dakar. Hopelijk heeft Voerman komend jaar nog genoeg geld voor deze dure hobby, want zijn bedrijf Fortress, dat Roeland samen met zijn vader Jan bestiert, heeft het financieel moeilijk. Hun belangrijkste project is de ontwikkeling van New Babylon in Den Haag, naast het centraal station. De toren moet 130.000 vierkante meter kantoren, woningen en winkels herbergen, en dit jaar af zijn.

Dit project doet Fortress samen met SNS, dat het ook financiert. Onduidelijk is hoe hoog deze financiering exact is, maar volgens ingewijden gaat het om zo’n 220 miljoen euro. Geen probleem als het gebouw volzit en er hoge huren betaald worden. Maar door de slechte economische situatie zijn de huren gekelderd en staat er ook nog behoorlijk wat leeg. Daarnaast is het project aangekocht toen het nog goed ging met vastgoed, waarbij de uiteindelijke waarde hoog werd ingeschat.

Wel wist Fortress recent een gedeelte te verkopen. Het bedrijf benadrukt dat er ook een aantal goede huurders inzit, zoals het kantoor van de landsadvocaat. Van de woningen zou de helft zijn verkocht.

Ook voor andere projecten hebben vader en zoon Voerman bij SNS aangeklopt. Eind 2010 was Fortress in totaal 42 miljoen euro aan de bank verschuldigd aan langlopende leningen. In totaal had het bedrijf toen voor 310 miljoen euro aan leningen uitstaan bij verschillende banken, waarover jaarlijks rente betaald moet worden. Grootste financier van Fortress is niet SNS, maar Rabo-dochter FGH, die volgens ingewijden continue geld bijlegt om te zorgen dat het bedrijf niet omvalt.

Probleem is dat er bij Fortress veel meer geld uitgaat dan binnenkomt. In 2010 had het een negatieve kasstroom van 7,3 miljoen euro. Waarbij de verliezen al waren aangevuld met de verkoop van onroerend goed ter waarde van 20 miljoen euro.

Vlak voor de crisis uitbrak kocht Fortress nog een grote ontwikkelpositie in Kijkduin voor ruim 60 miljoen euro. De gemeente Den Haag stelde in 2010 wegens financiële problemen haar plannen om de badplaats te renoveren uit. Fortress stelde toen nog voor zelf een deel van de infrastructuur ontwikkelen om zijn eigen plannen voor woningen en een winkelcentrum door te zetten. Inmiddels lopen ook die vertraging op.

Verder worstelt Fortress nog met projecten die het bij de overname van het failliete Maeyveld in 2007 in handen kreeg. Zowel bij de ontwikkeling van een stadiongebied als de herontwikkeling van een oud postkantoor kwam het bedrijf in 2009 en 2011 in aanvaring met de gemeente Haarlem, die nog geld van Fortress tegoed meent te hebben.