Even wennen, Radcliffe als vader in keurige horror

The Woman in Black

Regie: James Watkins. Met: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer. ***

De Harry Potter-jaren zijn sinds de zomer – toen het laatste deel van Harry Potter and the Deathly Hallows verscheen – voorbij en Daniel Radcliffe is inmiddels volwassen. Wat nu?

Het is even wennen om Radcliffe te zien als jonge vader. Want dat is hij in de kostuumfilm The Woman in Black, naar een boek van Susan Hill. Hij speelt advocaat Arthur Kipps wiens vrouw in het kraambed is gestorven. De door verdriet verteerde Kipps zorgt voor zijn nu vier jaar oude zoontje. Voor zijn werk gaat hij naar een dorpje in het noorden van Engeland, waar hij de nalatenschap rond een huis moet onderzoeken. De dorpsbewoners ontvangen hem vijandig, zij hebben hun handen vol aan het begraven van hun kinderen die op mysterieuze wijze zijn omgekomen. Doden die verbonden zijn aan het geïsoleerd gelegen, half vervallen Eel Marsh House. Wat is daar gebeurd? Wie is de mysterieuze vrouw in het zwart die de rationeel ingestelde Kipps steeds ziet?

The Woman in Black werd geproduceerd door de fameuze Hammer-studio, een productiebedrijf dat in 2007 werd overgenomen door John de Mol. Sindsdien maakt het bedrijf sporadisch ook weer films, waarvan The Woman in Black tot nu toe de succesvolste is. Hammer werd het bekendst door zijn horrorfilms, zoals The Curse of Frankenstein (1957) en Dracula (1958). The Woman in Black past in deze traditie van Britse bovennatuurlijke horror die zich vooral richt op het creëren van atmosfeer en mysterie. Suggestieve spanning is belangrijker dan bloed. Slechts een enkele keer vervalt regisseur James Watkins in goedkope schrikeffecten die ook nog eens door geluid en muziek onderstreept worden. Een keurige film. Een een veilige keuze van Radcliffe. De vraag blijft: wat nu?

    • André Waardenburg