‘Drie burgers en twee soldaten dood bij protesten koranverbranding’

Afghaanse demonstranten verbranden een Amerikaanse vlag in reactie op berichten over koranverbrandingen op de NAVO-basis in Kabul. Foto Reuters / Abdul Malik

Drie Afghaanse burgers zijn vandaag door politieagenten doodgeschoten tijdens protesten rond de koranverbandingen op de NAVO-basis in Kabul. Ook werden elders twee Westerse soldaten gedood door een Afghaanse collega die de zijde koos van de demonstranten. Dat meldt persbureau Reuters.

De NAVO heeft de dood van de twee soldaten bevestigd.

Het is de derde dag op rij dat er ernstige ongeregeldheden uitbraken door heel Afghanistan naar aanleiding van het bericht maandag dat op een NAVO-basis nabij Kabul koranboeken zijn verbrand. Gisteren en en dinsdag liepen betogingen tegen de koranverbranding in de Afghaanse hoofdstad en elders ook al uit de hand en vielen er minstens zeven doden.

De Afghaanse burgerdoden vielen in twee afzonderlijke incidenten: één in het noorden (Baghlan provincie) en juist één in het zuiden van het land (Uruzgan). Ook raakten zeker tien demonstranten bij deze schietpartijen gewond.

En in het oosten van het land schoot een Afghaanse soldaat twee Westerse soldaten dood. Hij had zich bij een menigte gevoegd die een NAVO-basis in de provincie Nangarhar probeerde te bestormen uit woede over de koranverbrandingen. De Taliban hebben de onrust aangegrepen om op te roepen tot aanvallen op Amerikaanse bases.

Korans zaten tussen afval op vuilstortplaats

De korans die op de NAVO-basis nabij Kabul zijn verbrand, zouden van gedetineerden zijn geweest die op de vliegbasis Bagram hebben vastgezeten. Ze zaten tussen afval van de basis dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand.

Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm. Generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, bood snel na de ontdekking zijn excuses aan en zei een onderzoek in te stellen naar het incident, maar toen was het hek al van de dam.

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zou de Amerikaanse president Barack Obama ondertussen een officiële brief naar hem hebben gestuurd, waarin hij zijn excuses maakt voor de koranverbranding. Obama schreef:

“De fout was een ongeluk. Ik verzeker u dat wij alle noodzakelijke maatregelen zullen treffen om herhaling te voorkomen en degenen die verantwoordelijkheid dragen ter verantwoording te roepen.”

Half miljoen Afghanen op de vlucht

De doden vallen op een dag waarop Amnesty International het leed in Afghanistan nog eens extra duidelijk in kaart bracht. Zeker een half miljoen mensen Afghanistan hebben door geweld en natuurrampen hun huis moeten verlaten, stelt de mensenrechtenorganisatie in een vandaag gepubliceerd rapport. En elke dag komen daar vierhonderd bij.

Steeds meer mensen ontvluchten hun huizen nu het geweld zich over delen van het land verspreidt die voorheen relatief rustig waren. Volgens het rapport toont de Afghaanse regering weinig politieke wil om hen te helpen aan adequate huisvesting, voedsel en water. Velen sterven van de honger, zelfs in Kabul. Zeker 35 duizend mensen wonen in tijdelijke opvangkampen in Kabul. Horia Mosadiq, onderzoeker voor Amnesty in Afghanistan, zegt:

“Duizenden mensen leven onder ijskoude omstandigheden boven op elkaar en op de rand van verhongering.”

Het lukt hulporganisaties niet om voldoende hulp te bieden in de kampen, omdat het hun wordt verboden te helpen op manieren die de kampen meer permanent maken, aldus Mosadiq. In plaats van putten te slaan moet water dus bijvoorbeeld bij de kampen worden afgeleverd. Ze noemt het “een goeddeels verborgen, maar vreselijke humanitaire en mensenrechtencrisis.”

Amnesty deed voor het rapport drie jaar onderzoek naar gedwongen binnenlandse migratie in Afghanistan.