Dmitri Nabokov (77) overleden

Dmitri Nabokov voor een portret van zijn vader. Foto Sandy Pallot Klein

Dmitri Nabokov, de enige zoon van de schrijver Vladimir Nabokov en diens vrouw Vera, is vannacht in een Zwitsers ziekenhuis overleden. Dat heeft zijn goede vriend Sandy Klein aan dit weblog bekend gemaakt. Het ziekenhuis heeft het overlijden van Nabokov bevestigd. English translation here.

Dmitri Nabokov, zelf operazanger, vertaler en playboy, beheerde de literaire nalatenschap van de wereldberoemde schrijver Vladimir Nabokov. In 1991 schreef NRC Handelsblad in een uitgebreid portret over Dmitri:

Dmitri Nabokov is lang en bronskleurig. Er is een duidelijke gelijkenis met zijn vader. Zijn gezicht vertoont de licht aristocratische trekken van het geslacht Nabokov en hij spreekt een voorbeeldig, een tikje geaffecteerd Engels. Zijn tweede taal is Italiaans, pas op de derde plaats komt, vindt hij, het Russisch, de taal waarin zijn ouders met hem communiceerden.

Over het feit dat hijzelf schreef zei Dmitri in 1991:

Dat ik mijn vaders zoon ben maakt het er alleen maar makkelijker op, want hij heeft me geleerd naar originaliteit te streven. Dat sluit ipso facto elke vorm van kopiëren of nabauwen uit, hoewel de roman speelse verwijzingen bevat die een goede Nabokoviaan zal herkennen.

Enkele jaren terug kwam hij uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van de onvoltooide roman The original of Laura van zijn vader.


Vlak voor zijn dood in 1977 gaf Vladimir Nabokov zijn zoon opdracht het manuscript van deze onvoltooide roman te vernietigen. De ruim 130 systeemkaartjes die tezamen het manuscript vormden lagen jaren opgesloten in een Zwitserse bankkluis. Alleen Vladimirs vrouw Vera en Dmitri kenden de inhoud. In 2009 werd het manuscript uiteindelijk uitgegeven. Nabokoviaan Hafid Bouazza las de systeemkaartjes en recenseerde ze:

Terwijl het cliché wil dat ouderdom mildheid met zich meebrengt, blijkt dit niet het geval bij Nabokov. The Original of Laura is het wanhopigste en onverbiddelijkste dat ik van hem gelezen heb. Wat wil je als ontrouw, dood, walging van het eigen lichaam, onbezitbare schoonheid en onbeantwoorde liefde de onderwerpen zijn?

Dmitri Nabokov stierf in ziekenhuis Samaritain in Vevey (nabij Montreux), hetzelfde ziekenhuis waar zijn beide ouders overleden. Sandy Klein, naar eigen zeggen 45 jaar bevriend met Nabokov, laat in een telefonische reactie uit de Verenigde Staten weten dat Nabokov al enkele dagen ernstig ziek was. ‘Hij hoopte zaterdag nog dat hij snel ontslagen zou kunnen worden, maar maandag verslechterde zijn toestand.’