diversen

CHICAGO, IL - FEBRUARY 09: An Oscar statuette sits in a display case at R.S. Owens & Company February 9, 2012 in Chicago, Illinois. R.S. Owens manufactures the Oscar statuettes which are presented at the annual Academy Awards by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. After the theft of the statuettes prior to the 2000 Academy Awards the company began casting the statuettes one year in advance of the show. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
CHICAGO, IL - FEBRUARY 09: An Oscar statuette sits in a display case at R.S. Owens & Company February 9, 2012 in Chicago, Illinois. R.S. Owens manufactures the Oscar statuettes which are presented at the annual Academy Awards by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. After the theft of the statuettes prior to the 2000 Academy Awards the company began casting the statuettes one year in advance of the show. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Carnavalsfoto’s

Carnaval is al afgelopen, maar wie er geen genoeg van kan krijgen moet 4 maart in Museum Tongerlohuys zijn. Omdat de tentoonstelling Carnavalsdagen die dag voor het laatst te bezichtigen is, geeft fotograaf Paul van der Stap ’s middags een speciale rondleiding in het museum in Roosendaal. Van der Stap legde in een periode van dertien jaar carnaval en de aanloop ernaartoe vast in zwart-witfoto’s. Hij fotografeerde vooral carnavalsvierders in de omgeving van Roosendaal, Bergen op Zoom en de dorpen eromheen. Tentoonstelling t/m 4 maart. Rondleiding 4 maart, 15.00 uur. www.tongerlohuys.nl

Oscars

Gespannen zullen de marketingafdelingen van filmdistributeurs wereldwijd hun ogen gericht hebben op het Kodak Theatre in Los Angeles. Wie gaan er met de beeldjes vandoor? Cineville en De Balie organiseren een nachtje vol weddenschappen, quizzen, gesprekken en natuurlijk de Oscars zelf. De Oscarnacht begint met de exclusieve vertoning van Monsieur Lazhar, de Canadese inzending in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’, waarna een uitgebreide quiz de ware Oscarkenner zal aanwijzen. Drie eigenzinnige filmconnaisseurs geven hun visie op de uitgereikte en nog uit te reiken prijzen. 26 feb, 22.00 uur – 06.00 uur. www.debalie.nl

Lezen &tcetera live

Pieter Steinz, chef van de boekenredactie, vertrekt na 22 jaar bij NRC Handelsblad. In de Rode Hoed praat hij met Douwe Draaisma over Vergeetboek en de opkomst van het hersenboek in de non-fictie. Het gesprek met Anne Vegter zal gaan over haar dichtbundel Eiland berg gletsjer. En Herman Koch vertelt over zijn nieuwe verhalenbundel Korte geschiedenis van het bedrog. Daarna praat Bas Heijne met Steinz over zijn afscheid. 24 feb, 20.00 uur. www.rodehoed.nl

Dick Swaab

Dick Swaab en Chantal Kemner zijn te gast in de Literaire Salon in de Centrale Bibliotheek Amsterdam. Zij gaan in gesprek over de ontwikkeling van de hersenen. 27 feb, 20.00 uur. www.oba.nl

Strandexcursie

IVN Zuid-Kennemerland organiseert een strandexcursie op het strand van IJmuiden aan de rand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op het strand worden veel goudkammetjes losgewoeld door de branding. Bij storm wordt de zeebodem omgewoeld en enkele dagen later is het strand bedekt met dieren die kort tevoren nog in het zand ingegraven waren. 25 feb, 13.30 uur - 15.00 uur, IJmuiden. www.np-zuidkennemerland.nl

Islam

Woensdag 29 februari geeft de Britse schrijver Tom Holland in De Balie een lezing over zijn nieuwe boek Het vierde beest, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van de islam onderzoekt. Een verhaal dat begint in de antieke wereld en eindigt in de Middeleeuwen, een speurtocht naar de wortels van de religie en de strijd die ervoor gevoerd werd. Naderhand gaat hij met o.a. schrijver Kader Abdolah hierover in gesprek. 29 feb, 20 uur. www.debalie.nl

Joodse humor

De Joodse cabaretier Micha Wertheim is te gast in De Nieuwe Kerk in Amsterdam ter gelegenheid van de tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen. Aan de hand van o.a. Arab Labor, een Israëlische sitcom over de belevenissen van een Palestijnse Israëliër, zal Wertheim proberen te achterhalen of Joden gevoel voor humor hebben. 23 feb, 20 uur. De Nieuwe Kerk, Dam Amsterdam. www.nieuwekerk.nl