Dit is niet Bagdad

NOVUM03: BOMMELDING ALMELO CS : ALMELO ; 22FEB2012 - Station Almelo urenlang ontruimt geweest vanwege verdacht pakketje. Zowel een explosieven speurhond als de EOD ter plaatse geweest om pakket te onderzoeken. NOVUM/es/str. Erik Schaddelee NOVUM ERIK SCHADDELEE

Het zou zo een scène kunnen zijn uit de bekende oorlogsfilm The Hurt Locker, over de ervaringen van een team bomexperts in Bagdad.

Maar dit is het station van Almelo, dat gisteren urenlang is ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje. In het pakketje bleken geen explosieven te zitten, meldde de politie na het middaguur.

Op de foto zie je een op afstand bedienbare robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De EOD-robot heeft verschillende functies. Voor de verkenningstaak is de robot uitgerust met camera’s. Met de grijparm kan een verdacht voorwerp worden opgepakt, verplaatst of uit elkaar worden getrokken. De arm kan ook worden gebruikt om een vernietigingslading naast een potentiële bom te plaatsen.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat de EOD een tiental van deze robots heeft. Hij kan niet te veel prijsgeven over hoe de apparaten precies worden gebruikt, „vanwege de aard van het werk”. „Ze worden ingezet als de politie denkt dat er gevaar is.”

Iemand van de EOD bestuurt de apparaten. Hier zijn mensen voor getraind, aldus de woordvoerder. Hoe vaak ze worden gebruikt kan hij niet zeggen, wel worden ze „intensief” ingezet.

De EOD heeft de robots al meer dan tien jaar. Hoeveel ze kosten kan de woordvoerder niet zeggen, behalve dat ze „kostbaar” zijn. De robots worden ook in Afghanistan ingezet, en hebben daar al „menig mensenleven gered”.

Overigens blijkt een ‘verdacht pakketje’ vaak vals alarm. Mark Dechesne, terrorismeonderzoeker aan de Universiteit Leiden, mocht de politiegegevens over vermeende terroristische incidenten uit 2009 inzien.

Wat bleek?

Van de bijna vierhonderd incidenten (bedreigingen, bommeldingen, poederbrieven, etcetera) was het aantal meldingen van verdachte koffertjes „opvallend groot”. En in geen van die koffers bleek daadwerkelijk een bom te zitten.

Net zoals gisteren op het station in Almelo.