Chavez morgen al naar Cuba - geen plaatsvervanger in Venezuela

De Venezuelaanse president Hugo Chavez reist morgen al naar Cuba om opnieuw te worden geopereerd aan een aandoening op de plek waar vorig jaar kanker werd vastgesteld. Er zal geen plaatsvervanger voor hem komen tijdens zijn afwezigheid. Dat meldt de BBC.

Een aanhangster schreeuwt 'ik hou van je' naar een afbeelding van president Hugo Chavez van Venezuela. Chavez vertrekt morgen naar Cuba om te worden geopereerd. Foto AP / Fernando Llano

De Venezolaanse president Hugo Chavez reist morgen al naar Cuba om opnieuw te worden geopereerd aan een aandoening op de plek waar vorig jaar kanker werd vastgesteld. Er zal geen plaatsvervanger voor hem komen tijdens zijn afwezigheid. Dat meldt de BBC.

Chavez kreeg vandaag officieel toestemming van het parlement om Venezuela voor langer dan vijf dagen verlaten. Een formaliteit, maar opvallend was wel dat zijn regeringspartij het verzoek van de oppositie wegwuifde om vice-president Elias Jaua te benoemen tot officiële plaatsvervanger van Chavez tijdens zijn afwezigheid. De regeringspartij wilde zelfs überhaupt niets weten van een tijdelijke plaatsvervanger.

Chavez (57) regeert Venezuela al dertien jaar lang onafgebroken. De operatie in Cuba komt erg ongelegen voor hem, omdat het zijn activiteiten tijdens de komende presidentscampagne sterk zal beperken.

Exacte ernst van ziekte Chavez is nooit openbaar gemaakt

Zijn uitdager in deze verkiezingen, die gaan om een nieuwe termijn van zes jaar, is Henrique Capriles Radonski. Hij lijkt een serieuze bedreiging voor Chavez.

De bevolking van Venezuela is ontevreden, omdat een groot deel van de mensen in het land in bittere armoede leeft, ondanks het feit dat Venezuela miljarden per jaar verdient met de uitvoer van olie. Venezuela is één van de grootste olie-exporteurs ter wereld.

In oktober zei Chavez nog dat hij volledig hersteld was van kanker na een operatie en chemotherapie in Cuba. De precieze aard van zijn ziekte is nooit openbaar gemaakt. Er gaan al tijden geruchten dat zijn ziekte veel ernstiger is dan hij wil doen geloven.

Het feit dat Chavez nu op stel en sprong weer naar Cuba moet, lijken die vermoedens te onderschrijven. Chavez laat zich in Cuba behandelen, omdat hij nauw bevriend is met de voormalige leider van dat communistische eiland, Fidel Castro.

    • Niels Posthumus