CBS trekt bericht over ‘meer lenen’ terug - cijfers kloppen niet

Nederlanders blijken het afgelopen jaar toch niet meer geld te hebben geleend. De cijfers in een gisteren gepubliceerd rapport kloppen niet, aldus het CBS. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het bericht dat Nederlanders in 2011 meer zouden hebben geleend van zijn website verwijderd. Het CBS plaatste dit bericht gisteren, maar zegt nu dat de cijfers niet kloppen.

Het CBS berichtte gisteren dat Nederlanders steeds vaker hun creditcard gebruiken, waardoor de schuld van Nederlanders in 2011 met een half miljard euro opliep. Volgens De Volkskrant zijn in de cijfers ook creditcardbetalingen meegeteld die direct van de betaalrekening worden afgeschreven, en dat zijn dus geen leningen.

Het CBS onderzoekt nu welke fouten er zijn gemaakt en of de conclusie dat Nederlanders meer lenen nog klopt.

Economie-redacteur Melle Garschagen van het NRC Handelsblad vond de CBS-cijfers gisteren al erg opmerkelijk. Hij zei toen:

“Er is juist alle reden om voorzichtig te zijn: de werkloosheid stijgt, iedereen moet bezuinigen, de vermogenspositie van mensen staat onder druk, de huizenprijzen zijn gedaald, de consumptie daalt. Maar toch lenen mensen kennelijk meer. Dat is vreemd.”

    • Niels Posthumus