Brieven

Aan alle hackers

Beste hackers, (of eigenlijk: verdomde hackers), Ik ben een vrouw van 63. Uit die leeftijd kunnen jullie afleiden, dat ik pas laat (in ieder geval later dan jullie) kennis heb gemaakt met de pc en alles wat daaraan vast of los zit. Ik gebruik de pc met veel plezier, maar raak in de war als er iets misgaat. En dat is afgelopen weekend door jullie gebeurd. Mijn provider KPN wordt gehackt. Even los van het feit of de beveiliging bij KPN goed of niet goed geregeld is, jullie nerds kunnen, denk ik, alles ontregelen, wel of niet goed beveiligd. Door mijn werk (o.a. buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) heb ik veel plezier van e-mail. Ik mail vaak met de aanstaande. bruidsparen en maak zo afspraken met hen. Maar dat mailverkeer zit nu vast. KPN doet er alles aan om behulpzaam te zijn, onder andere gratis hulp 24 uur per dag. En ik heb dat vanavond weer mogen meemaken. Heel vriendelijke, behulpzame jonge mensen, die er alles aan hebben gedaan mijn mailverkeer weer op de weg te krijgen. En dat is gelukt. Een compliment voor alle medewerkers van KPN. Hackers: Naast het werk, dat ik net noemde, heb ik nog een fulltimebaan. Dat gehack van jullie kost me enorm veel tijd. Tijd die ik liever aan andere zaken besteed. Dus hackers: bedankt!

Els Budé

Maastricht

Eten in de trein

Als doorgewinterde forens zit ik zo’n tien keer per week in een van de blauw-gele gevaartes waar we allemaal een haat-liefdeverhouding mee hebben. Het grootse probleem vind ik het woord openbaar in openbaar vervoer. Het gaat niet om schoffies met Nikes op de bank waar jij wilt gaan zitten. Het is veel kleiner dan dat. Vrouwen zijn het probleem. Waarom kunnen vrouwen niet thuis ontbijten? Of zich opmaken? En moet dat dan zo uitgebreid? Vanochtend zat er nog een mevrouw met drie Tupperware-bakjes met yoghurt, muesli en fruit. Dit tafereel werd uitgestald over twee klaptafeltjes alsof er een continentaal ontbijt in het Amstelhotel werd aangeboden. Vervolgens moesten de bakjes gemengd worden en met het lepeltje dat uit een apart zakje kwam werd het geheel naar binnen gewerkt. Na afloop moesten de vieze bakjes en lepel natuurlijk via een vaste volgorde onschadelijk gemaakt worden.

Tegelijkertijd zat tegenover mij een meisje met make-up te spelen. Spiegeltje erbij, wimpers krullen en plamuren maar. Af en toe uitschieten natuurlijk, de machinist houdt er geen rekening mee, en weer opnieuw beginnen. Het resultaat na deze schminksessie was zeker niet beter dan waar ze mee begon.

In het andere zitje móést groene thee gedronken worden, dus de knullige thermosfles werd opengedraaid, takjes erin en drinken uit het dopje. Natuurlijk is er niks lekkerders dan de ochtend beginnen met thee en nrc.next, dus jonglerend met de krant en thee hobbelden we naar Utrecht.

De mannen om me heen keken naar hun schoenen en dachten aan hun eigen vrouwen en hoopten dat díé gewoon een kwartiertje eerder opstaan.

Marc Stoffer

Amsterdam

Lynx

‘Eerste bewijs Lynx in Nederland’? Wij weten wel beter, dankzij Kees Stip:

In Zeeland naar is aangetoond

Heeft vroeger ooit een lynx gewoond

Want achter het stadhuid te Vere

Staat nog een bordje Links parkeren

Wil van Willigen

    • Wil van Willigen
    • Els Budé
    • Marc Stoffer