Bolkestein: Wilders moet zich schamen voor site

Het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen is een „belachelijk idee”. Dat vindt Frits Bolkestein, voormalig eurocommissaris en in de jaren negentig politiek leider van de VVD. Bolkestein: „Ik heb de neiging om een website op te richten voor mensen die klagen over Nederlanders. Want er zijn meer Nederlanders die zich slecht gedragen dan Polen die dat doen.” PVV-leider Geert Wilders, medeoprichter van het meldpunt, „moet zich schamen” voor het initiatief, meent Bolkestein.

De voormalig VVD-voorman stond in de jaren negentig bekend om zijn kritiek op de schaduwkanten van de multiculturele samenleving. Geert Wilders was in die tijd een van de medewerkers van de VVD-fractie waar Bolkestein de voorzitter van was. Van 1999 tot 2004 was Bolkestein Europees Commissaris voor de Interne Markt, waarin hij bijdroeg aan de totstandkoming van de dienstenrichtlijn, die alle EU-landen verplicht tot het vrijgeven van hun dienstenmarkt. In die tijd gebruikte Bolkestein vaak de Poolse loodgieter als voorbeeld van iemand die zou profiteren van de interne vrije markt.

Bolkestein: „Het grote voordeel van de interne markt is dat het welvaartsverhogend werkt. Ik ben niet bekend met een discussie dat het nadelen zou hebben, maar misschien is die discussie er.” Dat zijn partijgenoot, premier Mark Rutte, geen afstand wenste te nemen van de PVV-site, begrijpt Bolkestein goed: „Men kan niet van Rutte verwachten dat hij commentaar geeft op alle rukwinden van de PVV.” Rutte reageerde op de discussie door de positieve aspecten van arbeidsmigratie te omarmen en hij zei de negatieve aspecten effectief te willen bestrijden. Bolkestein zegt niet bekend te zijn met overlast door Oost-Europeanen. „Wat ik wel weet is dat er meer Nederlanders over de schreef gaan dan Polen. Dus waar is de website over de Nederlanders?”

De christen-democraten in het Europees Parlement hebben Rutte vorige week om opheldering gevraagd over het PVV-meldpunt. Bolkestein daarover: „Het behoort niet tot de taken van het Europarlement om ministers-presidenten te verhoren. En alles wat het Europarlement doet, moet daarnaast worden gedekt door de wet. Het europarlement is niet de moeder overste van de EU.”

Rutte ontmoet op 1 maart in Brussel parlementsvoorzitter Schulz, die vindt dat het PVV-meldpunt indruist tegen Europese waarden.

    • Huib Modderkolk