Bolkestein over PVV-meldpunt: ‘Wilders moet zich schamen’

Het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen is een “belachelijk idee”. Dat zegt Frits Bolkestein, voormalig eurocommissaris en in de jaren negentig politiek leider van de VVD, vanmiddag in NRC Handelsblad.

Archieffoto van Bolkestein uit 1998. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen is een “belachelijk idee”. Dat zegt Frits Bolkestein, voormalig eurocommissaris en in de jaren negentig politiek leider van de VVD, vanmiddag in NRC Handelsblad.

Bolkestein meent dat Wilders, medeoprichter van het meldpunt, “zich moet schamen”:

“Ik heb de neiging om een website op te richten voor mensen die klagen over Nederlanders. Want er zijn meer Nederlanders die zich slecht gedragen dan Polen die dat doen.”

Bolkestein: onbekend met discussie dat arbeidsmigratie uit Oost-Europa nadelen heeft

De voormalig VVD-voorman was in de jaren negentig een van de eersten met kritiek op de multiculturele samenleving. Wilders was in die tijd een van de medewerkers van de VVD-fractie. Van 1999 tot 2004 was Bolkestein Europees Commissaris voor de Interne Markt, waarin hij bijdroeg aan de totstandkoming van de dienstenrichtlijn, dat alle EU-landen verplicht tot het vrijgeven van hun dienstenmarkt. In die tijd gebruikte Bolkestein vaak de Poolse loodgieter als voorbeeld van iemand die zou profiteren van de richtlijn. Bolkestein:

“Het grote voordeel van de interne markt is dat het welvaartsverhogend werkt. Ik ben niet bekend met een discussie dat het nadelen zou hebben, maar misschien is die discussie er.”

‘Rutte kan geen commentaar geven op alle rukwinden PVV’

Dat zijn partijgenoot, premier Rutte, geen afstand wenste te nemen van de PVV- site, begrijpt Bolkestein goed. “Men kan niet van Rutte verwachten dat hij commentaar geeft op alle rukwinden van de PVV.” Het Europees Parlement heeft Rutte vorige week om opheldering gevraagd over het meldpunt. Bolkestein zegt daarover:

“In de eerste plaats behoort het niet tot de taken van het europarlement om minister-presidenten te verhoren. En in de tweede plaats moet alles wat het europarlement doet, worden gedekt door de wet. Het europarlement is niet moeder Overste van de Europese Unie.”