Bijna vijftig doden bij treinongeluk Argentinië

Bij een treinongeluk in Buenos Aires zijn gisteren meer dan vijftig mensen om het leven gekomen.

Buenos Aires. Een forenzentrein klapte gisteren op een stootblok aan het eind van het spoor in het station van de Argentijnse hoofdstad. Zeker 49 mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie een kind. Daarnaast raakten ruim 550 mensen gewond, 200 van hen ernstig.

Gisteravond zaten er nog passagiers vast in de eerste wagons. Die werden door de klap als een harmonica in elkaar gedrukt en de wagons drongen zo’n zes meter de locomotief binnen. Volgens autoriteiten is dit het grootste treinongeluk in Argentinië in dertig jaar.

De Argentijnse Spoorwegen wil niet speculeren over de oorzaak van het ongeluk, dat zich voordeed tijdens de ochtendspits. De trein reed te hard, met 30 kilometer per uur, het station binnen. Volgens een woordvoerder van de Argentijnse Spoorwegen had de trein een dag eerder de werkplaats verlaten. De remmen zouden „prima hebben gewerkt” bij de vorige stations. De machinist van de trein is in het ziekenhuis opgenomen en de spoorwegen hebben nog niet met de man kunnen spreken.

De eerste wagon liep de meeste schade op. Overlevenden verklaarden dat veel mensen gewond raakten door rondvliegende stukken metaal en glas. Ramen knalden uit hun sponningen en de wagons werden horizontaal in tweeën gereten. Passagiers die geen zitplaats hadden vielen over elkaar heen of kwamen op de vloer terecht. AP, Reuters