Bezoekers over het KCO

„Ik kom voor Janine Jansen. Ik speel zelf redelijk goed viool als amateur, en heb het geschopt tot en met het instuderen van het Vioolconcert van Mendelssohn. Dus vond ik het leuk dat nu eens echt goed uitgevoerd te horen worden. Concerten bezoek ik eindeloos. Ik heb hier zelfs gewerkt als inleider, dan vertelde ik het publiek wat over de stukken die werden uitgevoerd. De klank van het Concertgebouworkest – hoe zal ik die omschrijven... Zij deed me denken aan Chinees meubilair: traditioneel, glanzend, duurzaam. En vergeleken met het Shanghai Symphony Orchestra? Hahaha, die vergelijking is absurd! Het KCO speelt in een totaal andere league, net als andere Europese toporkesten. In mijn perspectief tipt geen Chinees orkest daaraan. Kwestie van cultuur, denk ik.”

Cao Shengyang (22), televisiemaker

„Dit is de eerste keer dat ik het Koninklijk Concertgebouworkest hoor. Ik ga wel vaak naar het orkest van Shanghai, dat is het beste van China. Maar de repertoirekeus is vrij behoudend. Hier kom ik dus ook voor de eigentijdse muziek: het Concert voor orkest van Bartók. Oké, het is zeventig jaar oud. Maar hier geldt het als modern, hoor.”

Sun Jian (32), docent compositie

„Onze dochter is arts. Zij kocht deze kaartjes voor ons. Normaal luisteren we zelden naar symfonische muziek, maar we hadden haar verteld dat we pas naar een gratis klassiek concert in het buurtcentrum waren geweest. Dat vonden we al heel erg mooi en bijzonder. Onze dochter had dat onthouden, en heeft ons daarom nu getrakteerd. We vinden het geweldig!”

Zu Yu Ying (links) en haar echtgenoot Shen Yuan Xiao, gepensioneerden

„Wij zijn vrienden en collega’s, en beiden grote fans van het Concertgebouworkest. Dit is de eerste keer dat we ze live horen. Die klank! Wat we ervan vinden? Pff... We kunnen geen los aspect verzinnen van iets wat we minder vinden of zo. Alles glimt. En Janine Jansen is een wereldvioliste.”

Kai Sun (26), werkt voor de farmaceutische industrie, Li Hele (27) werkt als klinisch farmaceut in een ziekenhuis