Berlusconi: na 2013 moet Monti premier blijven

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië heeft volgens Italiaanse media de huidige premier Mario Monti gevraagd om na de verkiezingen van voorjaar 2013 aan te blijven. Hij zou dit voorstel gisteren hebben gedaan tijdens een ontmoeting van bijna drie uur. Monti zou, in het bijzijn van zijn vrouw, het verzoek hebben afgewezen.

Berlusconi bezocht Monti samen met zijn partijvoorzitter Angelino Alfano en met zijn rechterhand Gianni Letta. Monti werd vergezeld door zijn kabinetschef Antonio Catricalà en voor het eerst ook door zijn vrouw Elsa. Officieel werden geen mededelingen gedaan over het gesprek, maar aan het einde van de ontmoeting zou Berlusconi Monti hebben verzocht langer aan te blijven.

De terughoudende reactie van Monti hoeft niet definitief te zijn, maar de technocraat waakt ervoor om zich voor het karretje van of centrum-rechts of centrum-links te laten spannen.

De grote politieke partijen op links en rechts vrezen de stembusgang van 2013, nu volgens een opiniepeiling nog maar 4 procent van de Italianen vertrouwen heeft in de partijen. De helft van de Italianen zegt niet te willen deelnemen aan de verkiezingen, het niet te weten, of blanco te zullen stemmen. 60 procent daarentegen zegt Monti te steunen.

De technocratische premier heeft met zijn hervormingen een eigen achterban gecreëerd die de partijen in de problemen brengt. Monti heeft aangetoond, zo schrijft la Repubblica vanochtend, dat politiek niet enkel gaat om het meten van voorkeuren en deelbelangen.

Het gaat volgens de krant ook om „het transformeren van die voorkeuren van de kiezers […] tot ze zich laten overtuigen om maatregelen te accepteren die tegen hun eigen korte termijnbelangen en -voorkeuren ingaan.”

Vandaag spreekt Monti met de centrum-linkse leider Pierluigi Bersani van de Democratische Partij, over de hervormingen en de politieke situatie in Italië. Bersani’s partijgenoot en oud-partijleider Walter Veltroni waarschuwde centrum-links deze week alert te zijn en te voorkomen dat Monti zou worden ‘ingepikt’ door rechts. Berlusconi waarschuwde partijgenoten eerder juist voor een linkse inkapseling van Monti.

Berlusconi’s vertrouweling Giuliano Ferrara schrijft vandaag in Berlusconi’s weekblad Panorama: „Ik vrees dat na Monti, Monti nog steeds noodzakelijk zal blijven. De afname van het publieke vertrouwen in de politieke partijen is zodanig dat de technocratische methode een bron is voor vandaag, morgen en overmorgen, de enige.”