Benzineprijs boven 1,80 euro - opnieuw een record

De Nederlandse benzineprijs stapelt record op record en is in vergelijking met het buitenland erg duur. Diesel is in Nederland echter wat goedkoper dan in de ons omringende landen. Foto AFP / Fred Tanneau

De benzineprijs in Nederland is gestegen tot boven de 1,80. De gemiddelde landelijke adviesprijs van de vijf grootste oliemaatschappijen komt uit op 1,801 euro voor één liter Euro 95. Dat heeft UnitedConsumers berekend.

De hoofdoorzaak van de stijgende brandstofprijzen is de onrust over Syrië en Iran. Die drijft de prijs van ruwe olie op. Vooral de prijs voor een liter benzine breekt daardoor het laatste jaar record na record. Duurder dan 1,80 euro was een liter Euro 95 echter nog nooit.

De verwachting van brancheorganisatie Bovag is dat het benzineverbruik in Nederland de komende dagen even stevig zal afnemen. Dat is altijd zo als er een psychologische grens is doorbroken. Maar als iedereen na een paar dagen eenmaal aan de hoge prijs is gewend, tanken mensen weer grotendeels als vanouds.

De Bovag ziet dan ook geen toename van mensen die over de grens in Duitsland of België gaan tanken. Een woordvoerder zegt tegen nos.nl:

“Bij diesel zien we al een paar maanden het tegenovergestelde. Diesel is in Nederland namelijk goedkoper.”

De prijs van een vat ruwe olie steeg vandaag tot boven de 106 dollar. Dat het hoogste niveau sinds mei 2011, aldus persbureau AP.

    • Niels Posthumus