Basel wint van Bayern, OM verslaat Inter

FC Basel en Olympique Marseille hebben gisteren in de achtste finales van de Champions League een verrassende 1-0 thuiszege behaald op respectievelijk Bayern en Inter. Bij beide duels vielen de goals in de slotfase. De returns zijn half maart in München en Milaan.

In Basel versloeg de Zwitserse ploeg opnieuw een rijkere én sterker geachte tegenstander. In de groepsfase had Basel voor eigen publiek Manchester United met 2-1 verslagen. Op Old Trafford hield FC Basel de Engelse topploeg vorig najaar al even verrassend op 3-3.

Invaller Valentin Stocker maakte vier minuten voor tijd de winnende treffer tegen Bayern. De verliezend finalist van 2010 wil zich graag plaatsen voor de finale van de Champions League. De eindstrijd wordt eind mei in thuishaven München gespeeld.

Bayern verzuimde het ‘dubbel tellende’ uitdoelpunt te maken. De Fransman Franck Ribery miste twee grote kansen. Aleksander Dragovic en Alexander Frei schoten aan de andere kant tegen de paal en de lat.

Bij Bayern was Arjen Robben weer eens basisspeler. Hij speelde onopvallend. Na afloop klaagde Robben bij Sport 1 dat Duitse media een hetze tegen hem voeren. De Nederlander wordt egoïstisch gedrag verweten. „Eén of twee kranten zijn al twee maanden bezig een kleine oorlog tegen me te voeren, dat is iets persoonlijks. Het is een beetje triest.”

Clubicoon Franz Beckenbauer mengde zich ook in de discussie en liet zich negatief over Robben uit. „Daar hou ik liever mijn mond over, elk woord of weerwoord kan er eentje te veel zijn”, reageerde Robben op de kritiek van Kaiser Franz.

In Marseille verloor Inter na drie nederlagen in de Serie A met 1-0 bij Olympique. De Ghanees André Ayew maakte in blessuretijd het winnende doelpunt voor OM. Met de onopvallend spelmaker Wesley Sneijder in de basis miste de Uruguayaan Diego Forlan namens Inter de eerste kans. De Spanjaard Cesar Azpilicueta deed even later hetzelfde voor Marseille.

Na rust gokte Inter steeds meer op een 0-0 eindstand. De ploeg van trainer Claudio Ranieri leek in die opzet te slagen, nadat uitblinker Ayew in de slotfase twee grote kansen had laten liggen. Maar in de slotseconden van de wedstrijd kopte Ayew de bal na een hoekschop van dichtbij in het Italiaanse doel.