Artikel van Icke had op de voorpagina gemogen

Halleluja! Het artikel van Vincent Icke over de Citotoets (Opinie, 20 februari) had ook wel op de voorpagina gemogen.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat mijn zoon, nadat hij het vmbo-diploma had gehaald met zes zevens en een één zes, op dezelfde school niet werd toegelaten tot de havo? De bijbehorende eigen motivatie en de motivatie van al zijn eigen leraren pleitten allemaal voor hem, maar hij werd teruggehouden.

Waarom? Omdat uit de Cito Entreetoets in groep zeven van de basisschool, zo’n vijf jaar eerder dus, had uitgewezen dat hij een vmbo-klant was.

Het enige wat een middelbare school wil, is leerlingen op de havo die niet doubleren – geen risico’s. Ze willen er alleen maar voor zorgen dat ze hoog in de ranking komen van de Elsevier scholentest.

Het advies van de school aan mijn zoon was om naar het volwassenenonderwijs te gaan – mijn zoon was zestien – of naar een mbo-opleiding. Dit wilde hij zelf niet. Hij wilde naar de havo.

Vind je het gek dat ouders al in groep acht van de basisschool geen genoegen nemen met een karig middelbareschooladvies! Je ontsnapt er niet meer aan! Je wordt veroordeeld op grond van die verdomde Citotoets!

Mijn zoon zit nu op het Luzac Lyceum. Geen enkele andere school in de buurt neemt je aan op de havo als je eigen school dat ook niet doet. Er kon ook nergens een gesprekje vanaf. Ze willen er niet aan beginnen. Verder zijn ze heel beleefd, hoor.

Christien Doude van Troostwijk

Heemstede

    • Christien Doude van Troostwijk