Argentijnse treinen voldeden niet aan eisen - dodental naar vijftig

Het wrak van de trein die gisteren crashte in station in Buenos Aires. Vijftig mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond. Foto Reuters / Enrique Marcarian

Argentijnse autoriteiten hebben niet ingegrepen bij Trenes de Buenos Aires (TBA), hoewel experts al jaren waarschuwden dat de treinen van het bedrijf niet voldeden aan de veiligheidseisen. Dat heeft de hoogste onderzoeker van het land gezegd. Het dodental van het treinongeluk in Buenos Aires gisteren liep vandaag op naar vijftig.

Gisteren was een trein van TBA betrokken bij een botsing. Daarbij kwamen vijftig mensen om het leven. Onderzoeker Leandro Despouy zei vandaag tegen persbureau AP:

“In 2008 kregen we signalen van dramatische en verontrustende problemen met de remmen.”

Despouy zei ook dat het ongeluk te voorzien was en voorkomen had kunnen worden. Hij merkte op dat na controles herhaaldelijk is geadviseerd de concessie van het spoorwegbedrijf in te trekken.

Zwaargewonde machinist kan nog niet worden gehoord

Passagiers die het ongeluk overleefden verklaarden ook dat er problemen leken te zijn geweest met de remmen. De machinist zou tijdens de rit ook al problemen hebben gehad met de remmen, waardoor hij soms voorbij perrons reed en een keer zelfs een station compleet oversloeg.

De 28-jarige machinist ligt zwaargewond in het ziekenhuis en kan nog niet gehoord worden. Volgens de Argentijnse minister van Vervoer is het ook mogelijk de oorzaak te achterhalen met behulp van gps-apparatuur, camera’s en opnames van de gesprekken die de machinist voerde.

Het dodental van het ongeluk liep eerder vandaag op van 49, zoals gisteren gemeld, naar vijftig vandaag. Onder de doden zijn drie kinderen.

    • Niels Posthumus