Afghaanse protesten schending korans lopen op

Afghaanse politieagenten schoten vanochtend in de lucht om een woedende menigte te beletten de Amerikaanse basis bij Bagram binnen te dringen. De Afghaanse Talibaan hebben naar aanleiding van de verbranding van vier korans op een Amerikaanse legerbasis deze week de bevolking en in het bijzonder Afghaanse regeringsmilitairen en politieagenten opgeroepen buitenlandse militairen te doden.

Voor de vierde achtereenvolgende dag werd vandaag op diverse plaatsen fel geprotesteerd na het incident op de basis Bagram. „Dood aan Amerika”, riepen veel betogers. Bij soortgelijke demonstraties in de hoofdstad Kabul en andere plaatsen zijn in totaal twaalf mensen om het leven gekomen. „Wanneer de Amerikanen ons zo beledigen, zullen we ons aansluiten bij de opstandelingen”, zei een 18-jarige jongen tegen het persbureau Reuters.

De Amerikaanse bevelhebber, generaal John Allen, heeft zich dinsdag verontschuldigd voor het incident. Nog steeds is niet precies duidelijk wat er is gebeurd. Volgens sommige berichten meenden Amerikaanse functionarissen dat sommige gevangenen elkaar boodschappen doorgaven met behulp van korans. Daarop zouden de boeken per vergissing in een verbrandingsoven zijn beland. Nog voor ze tot as waren vergaan, werden ze er weer uitgehaald. Schoonmakers vonden de deels verkoolde resten.

President Hamid Karzai maande gisteren tot kalmte. „Afghaanse troepen moeten geen geweld gebruiken en de levens en de eigendommen van burgers beschermen”, zei hij in een verklaring.

De Talibaan hadden in eerste instantie gematigd gereageerd. Woordvoerder Zabiullah Muhajid verklaarde dat het incident geen gevolgen zou hebben voor het vredesoverleg met de Talibaan in Qatar, dat onlangs is begonnen. Daarna lieten ze echter weten dat vooral Afghaanse militairen en politieagenten voortaan niet op burgers maar op buitenlandse militairen moeten schieten. Vanmorgen riepen ze de Afghanen op „dapper de militaire bases en de konvooien van de indringers aan te vallen, hen te doden, gevangen te nemen, hen te slaan en een les te leren”. (AFP, Reuters, BBC)