2,6 miljoen euro voor strips met Superman en Batman

Een zeldzame stripboekencollectie is gisteren in New York geveild voor 2,6 miljoen euro. De verzameling bestond uit een aantal van de waardevolste comics ooit gepubliceerd. Een exemplaar van Detective Comics No. 27, dat in 1939 nog 10 dollarcent kostte en waarin Batman zijn debuut maakt, was het duurst betaalde stuk bij de veiling. Het werk

This Feb. 13, 2012 handout photo provided by Heritage Auction shows the CGC-Certified 3.0 copy of Action Comics #1 from the Billy Wright Collection at Heritage Auctions in Dallas,Texas. On Wednesday, the collection is expected to bring more than $2 million when Heritage Auctions offers the comics at auction in New York City. (AP Photo/Courtesy of Heritage Auctions)
This Feb. 13, 2012 handout photo provided by Heritage Auction shows the CGC-Certified 3.0 copy of Action Comics #1 from the Billy Wright Collection at Heritage Auctions in Dallas,Texas. On Wednesday, the collection is expected to bring more than $2 million when Heritage Auctions offers the comics at auction in New York City. (AP Photo/Courtesy of Heritage Auctions)

Een zeldzame stripboekencollectie is gisteren in New York geveild voor 2,6 miljoen euro. De verzameling bestond uit een aantal van de waardevolste comics ooit gepubliceerd.

Een exemplaar van Detective Comics No. 27, dat in 1939 nog 10 dollarcent kostte en waarin Batman zijn debuut maakt, was het duurst betaalde stuk bij de veiling. Het werk leverde 393.000 dollar (ruim 295.000 euro) op. Veilinghuis Heritage Auctions noemde de stripboekenverzameling een van de beste tot nu toe. De collectie met 345 stripboeken bestond onder meer uit een exemplaar van Action Comics No. 1 waarin Superman voor het eerst voorkomt, de eerste Batman-comic uit 1940 en de tweede Captain America, waar een bange Hitler op de cover staat. De comics werden vorig jaar ontdekt door de achterneef van de verzamelaar, Billy Wright. Hij was het huis van zijn overleden oudtante aan het opruimen toen hij op de netjes opgestapelde boekjes stuitte. een kelderkast stuitte waarin de boekjes netjes lagen opgestapeld.
Rorrers oudoom, die de collectie had opgebouwd, overleed in 1994 op 66-jarige leeftijd. ‘Dit is echt zo’n verzameling waarvan iedereen denkt dat die niet meer bestaat’, zei Lon Allen van Heritage Auctions.
De stripboeken werden gepubliceerd tussen 1930 en 1950 en stammen uit de zogeheten ‘gouden eeuw’ van de comics. De meeste werken uit die periode zijn mettertijd verloren gegaan. Zo wordt gedacht dat van de tweehonderdduizend gedrukte versies van Action Comics No. 1 nu nog honderd exemplaren over zijn.