Zwolle: kwart diploma's onterecht

Ongeveer een kwart van de studenten journalistiek die sinds september 2009 aan hbo-instelling Windesheim Zwolle zijn afgestudeerd, hebben hun diploma onterecht gekregen. Dit hebben twee onafhankelijke commissies voor Windesheim onderzocht. Er werden 192 stageverslagen opnieuw bekeken, daarvan bleek negen procent onvoldoende. Van de onderzoeksverslagen bleek 23 procent onvoldoende. Van de 360 studenten kregen in totaal 86 studenten te horen dat hun diploma achteraf ongeldig was.

Desalniettemin blijven alle diploma’s geldig. Een gegeven diploma kan namelijk niet zomaar worden afgenomen, zegt de woordvoerder van de Nederlands-Vlaamse AccreditatieOrganisatie. „De wetgever heeft er nooit rekening mee gehouden dat een opleiding onwaardig kon zijn.”

Als compensatie biedt Windesheim aan alle 360 studenten een gratis masterclassprogramma journalistiek aan. Er zijn colleges over twee onderwerpen, onderzoeksjournalistiek en eindredactie & stijl. Studenten die de masterclass afronden krijgen een certificaat.

De Landelijke Studenten Vakbond betreurt dat de kwaliteit van het onderwijs niet gegarandeerd is door Windesheim. De vakbond steunt het masterclassprogramma dat de hbo-instelling als compensatie aanbiedt.

De aanleiding voor een onderzoek naar de opleiding journalistiek was een negatief rapport van de visitatiecommissie. De accreditatieorganisatie heeft Windesheim tot 1 april de tijd gegeven om een herstelplan te schrijven.