Zoveelste kloon van Bourne grijpt mis

Safe House. Regie: Daniel Espinosa. Met: Denzel Washington, Ryan Reynolds. In: 55 bioscopen.

Spion Tobin Frost (Denzel Washington) heeft zo’n beetje voor alle geheime diensten ter wereld gewerkt – en hij bedonderde ze allemaal. Hij krijgt brisante informatie in handen waar zijn voormalig werkgever, de CIA, ook achteraan zit. Als Frost zich uit lijfsbehoud vrijwillig meldt bij het Amerikaanse consulaat in Kaapstad wordt hij naar een safe house van de CIA geleid. Hier kijkt de bewaker van het safe house, de jonge agent Matt Weston (Ryan Reynolds), met lede ogen toe hoe Frost wordt blootgesteld aan waterboarding. Voor hij er erg in heeft zit hij met Frost opgescheept; samen proberen ze uit handen te blijven van een groep schurken die het ook op Frost heeft voorzien.

Safe House is gefilmd in dezelfde stijl als de Bourne-trilogie: met een beweeglijke camera en versplinterde montage. Een stijl waarbij geloofwaardigheid minder belangrijk is dan spanning. En daar wringt het. De film wil iets zeggen over moraal en corruptie: is de CIA nog wel te vertrouwen? Kan waterboarding door de beugel? Maar die kwesties doen er uiteindelijk helemaal niet toe. Realisme en aannemelijkheid gaan al snel overboord. Het gaat om de achtervolgingen.

André Waardenburg