Karzai maant tot kalmte na doden bij protesten koranverbranding

Demonstranten bij brandende autobanden tijdens een betoging tegen de koranverbrandingen in de provincie Jalalabad. Het is de tweede dag op een rij dat er wordt geprotesteerd. Foto Reuters / Parwiz

Bij protesten in Afghanistan zijn vandaag zeven mensen om het leven gekomen. De politie opende het vuur om de duizenden betogers uiteen te drijven die voor de tweede dag op rij bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. De Afghaanse president heeft opgeroepen tot kalmte.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan persbureau AP laten weten dat er vier doden vielen in de provincie Parwan. De steden Kabul en Jalalabad en de provincie Logar hadden elk een dode te betreuren. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

Volgens een politiechef in Parwan waren er zo’n tweeduizend demonstranten bij het protest aanwezig toen enkele betogers het vuur openden op de politie.

“Er waren rebellen en Talibaan met wapens in de menigte. Ze openden het vuur en gevechten braken uit. Vier mensen werden gedood en tien raakten gewond.” - politiechef in Parwan

Karzai maant tot kalmte

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft laten weten het geweld te betreuren en maant de demonstranten en de Afghaanse politie tot kalmte. Karzai:

“Afghaanse veiligheidsdiensten zouden geen geweld moeten gebruiken tijdens protesten en zouden het leven en de eigendommen van burgers moeten beschermen. Mensen hebben het het recht om te protesteren maar ik roep iedereen op om af te zien van geweld.”

Amerikanen hebben excuses aangeboden

Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten korans. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm. Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei gisteren dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum zijn verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden, aldus de VS.

Generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en heeft een onderzoek gelast naar het incident.

Vorig jaar braken er dagenlange gevechten uit tussen anti-Amerikaanse demonstranten en de Afghaanse politie, nadat een Amerikaanse dominee een koran had verbrand en de foto’s daarvan op zijn website had geplaatst.

    • Lex Boon