Zelfs Sven Kramer vindt dat vernieuwing nodig is

Het langebaanschaatsen wordt te saai, tijd voor verandering.

Rotterdam. Nog geen etmaal nadat vijfvoudig wereldkampioen Sven Kramer voor bijna lege tribunes in Moskou werd gehuldigd, haalt hij in het blad NUsport hard uit naar de internationale schaatsunie (ISU). „Die mannen moeten weg”, zegt Kramer. Hij heeft het over de Italiaanse voorzitter Ottavio Cinquanta en de Nederlandse vicevoorzitter Jan Dijkema.

Kramer is ontevreden over het gebrek aan vernieuwing in het allroundschaatsen, waarvoor de belangstelling in het buitenland bijna geheel is verdwenen. Kramer stond zondag op het podium tussen twee landgenoten: Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Bij de vrouwen won Ireen Wüst. „Er moet wat gebeuren”, vindt Kramer. „Er zijn te veel ritten die er niet toe doen. De series bij het zwemmen en atletiek worden toch ook niet live op televisie uitgezonden?”

Kramer sluit zich aan bij een snel groeiende groep critici die vrezen dat het schaatsen ten dode is opgeschreven als niet snel wordt ingegrepen. Sponsors, toeschouwers, de NOS, en nu ook de schaatsers zelf vinden de toernooien saai, voorspelbaar en langdradig. Zij stellen vast dat jongeren tegenwoordig liever kijken naar de meer spectaculaire varianten van het schaatsen, zoals shorttrack of crashed ice, waarbij vier schaatsers zich met grote snelheden door een ijskanaal naar beneden storten.

Kramer heeft trouwens „het antwoord ook niet een-twee-drie”. Een mogelijke oplossing is de tien kilometer vervangen voor de drie kilometer, die zou meer spanning opleveren. NRC