'Woody maakt lelijke mannen vrolijk'

De Vlaamse schrijver Herman Brusselmans herkent zich in Woody Allen. „Hij is net als ik een huismus.”

Herman Brusselmans (1957),auteur,musicus.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Gent, 18 september 2007 ©Vincent Mentzel 2007

„Het is moeilijk om een top één van films samen te stellen, maar als ik moet kiezen is het Manhattan van Woody Allen. Die moet in iedereen z’n toptien staan. Wie dat niet heeft komt bij mij thuis niet binnen. Manhattan is een prachtig liefdesverhaal tussen een oudere man met een jongere vrouw. Daar herken ik mezelf wel in. Ik voel als oudere man ook wel eens wat voor jongere vrouwen. Actrice Mariel Hemingway is heel mooi, heel breekbaar. Het feit dat hij verliefd wordt op haar klopt helemaal. Hij is wijzer, weet veel. Zij is het jonge meisje dat minder weet.

„De mooiste scène is die waarin Woody door de straten van New York rent. Het is uit met zijn jonge vriendin en hij heeft een nieuwe relatie met iemand van zijn eigen leeftijd. Wanneer hij beseft dat hij zijn jonge geliefde terug wil staat zij op het punt om in Londen te gaan studeren. Hij vraagt haar te blijven. ‘Je zal daar een heel ander persoon worden’, zegt hij haar.

„Daar ben ik zelf ook wel eens bang voor als mensen verhuizen. Mijn vrienden mogen niet weggaan, ze moeten gewoon in Gent blijven. Eigenlijk zou ik met alle mensen met wie ik close ben samen willen wonen en samen het leven uitzingen. Ik mankeer het gen om te willen reizen, tweehonderd meter met de hond wandelen is voor mij al ver. Woody Allen is ook een huismus, hij is het liefst in New York bij zijn vrienden in de buurt.

„De korte verhalen van Allen hebben een enorme invloed gehad op mijn schrijven. Hij maakt net als ik de ernst, maar ook de bullshit, om daar de scherpe kanten vanaf te vijlen..

„Ja, Allen en ik hebben veel overeenkomsten. We zijn bijvoorbeeld allebei behoorlijk lelijk, maar we kunnen allebei toch scoren bij leuke vrouwen. Mannen moeten niet mooi zijn, ze moeten doorleefd zijn, en gekwetst, net als Woody in Manhattan. Het is een film om lelijke mannen vrolijk te maken.’’

    • Kris Derks