Windesheim: kwart van diploma's onterecht

Van de studenten Journalistiek voldeed een kwart van de studenten niet aan de afstudeereisen, maar kreeg toch een diploma.

Zeker een kwart van de studenten die na 2009 afstudeerden aan de opleiding journalistiek aan de hogeschool Windesheim in Zwolle kreeg onterecht een diploma uitgekeerd. Zij voldeden niet aan alle afstudeereisen.

Dat meldt Windesheim op zijn website. De hogeschool liet twee onafhankelijke commissies onderzoek doen naar de kwaliteit van de journalistieke hbo-opleiding. De commissies beoordeelden 192 stageverslagen opnieuw. Hiervan waren er zeventien meteen onvoldoende (9 procent). Daarnaast werden 325 onderzoeksverslagen aan ‘een second opinion onderworpen’, waarvan er 74 onvoldoende waren (23 procent).

De Windesheim-opleiding journalistiek besloot alle eindwerkstukken van de afgelopen twee jaar opnieuw tegen het licht te houden nadat uit een beoordeling van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) was gebleken dat meerdere studenten van de opleiding ten onrechte een diploma hebben gekregen. Studenten van wie het diploma niet hbo-waardig is, krijgen een zogenoemd hersteltraject aangeboden.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten geschrokken te zijn van het aantal diploma’s dat niet afgegeven had mogen worden. Het ISO verwacht dat Windesheim „alle zeilen bijzet” om de getroffen studenten waar nodig een hersteltraject aan te bieden. Novum