Westerse journalist, fotograaf gedood in Syrië

Bij de aanhoudende zware beschietingen op opstandige wijken in de Syrische stad Homs zijn vandaag twee westerse journalisten gedood. De Amerikaanse journalist Marie Colvin, die voor de Britse Sunday Times werkte, en de Franse fotograaf Remi Ochlik bevonden zich in een geïmproviseerd perscentrum in de wijk Baba Amro dat door mortiergranaten werd getroffen.

Syrische legereenheden bombarderen sinds drie weken Baba Amro en andere wijken die in handen zijn van opstandelingen met zware artillerie, mortieren en tanks. Daarbij zijn volgens de oppositie inmiddels honderden doden gevallen, van wie 17 vandaag. De dodencijfers van de oppositie kunnen niet worden geverifieerd.

Omdat het regime van president Bashar al-Assad nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat reizen journalisten clandestien naar Syrië met rebellen mee. Uit Homs, de zelfverklaarde ‘hoofdstad van de revolutie’, hebben verscheidene westerse journalisten de afgelopen tijd verslag uitgebracht.

Imiddels is de humanitaire situatie in de beschoten wijken, die door de autoriteiten van de buitenwereld zijn afgesloten, volgens de oppositie dramatisch. Het Internationale Rode Kruis heeft het regime opgeroepen dagelijks een humanitair bestand van twee uur in acht te nemen, zodat Homs maar ook van andere gebieden waar de nood hoog is, hulp kunnen krijgen. Rusland, een van de laatste bondgenoten van het Syrische regime, sprak vandaag steun uit voor de oproep van het Rode Kruis.

Frankrijk heeft al aangekondigd vrijdag op een internationale conferentie in Tunis over Syrië de kwestie van humanitaire hulp prioriteit te geven. Hoe een einde te maken aan het overheidsgeweld in Syrië is een ander belangrijk onderwerp in Tunis. Volgens de oppositie zijn daarbij sinds de opstand half maart begon meer dan 8.000 doden gevallen. Amerikaanse woordvoerders keerden zich gisteren opnieuw tegen wapenleveranties aan de oppositie, maar sloten „verdere maatregelen” niet uit als als een politieke oplossing niet mogelijk blijkt. (Reuters, AFP)