Martijn van Dam gaat ervoor. Wat wil hij met de PvdA?

De PvdA klaar maken voor de dag van morgen, zo luidt de missie van Martijn van Dam. De eerste kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA diende zich vandaag aan.

Van Dam vindt het tijd voor een aantal zaken:

Het is tijd voor de samenleving om het heft weer in handen te nemen. Het wordt tijd dat mensen, hun keuzes en hun toekomst weer centraal staan. Meer macht aan mensen. Dít is het moment om dat voor elkaar te krijgen.

‘Van Dam is een goede debater die goed over komt in de media’

Politieke chef van NRC Herman Staal denkt dat Van Dam door zijn besluit zich kandidaat te stellen al laat zien dat hij kansen heeft.

“Van Dam is een goede debater, hij is jong, hij komt goed over in de media. Met name voor Diederik Samson is hij een serieuze tegenkandidaat.

Door de ingewikkelde verkiezingsprocedure is iedereen die zich kandideert kansrijk. Leden mogen namelijk meerdere kandidaten aanwijzen. Daarom zou bijvoorbeeld ook Mariëtte Hamer kans maken, omdat veel leden haar als vrouw misschien op de tweede plek zetten. Dat geldt ook voor Albayrak.”

Is Van Dam een voldoende zwaargewicht? Staal:

“Ik weet niet of hij doorwrochte stukken heeft geschreven over de sociaal-democratie. Van Timmermans weten we dat hij dat wel heeft gedaan. Ook Samson lijkt inhoudelijk wat sterker. Maar Van Dam is wel al negen jaar Kamerlid. Het is iemand die jonge kiezers kan aantrekken. Hij heeft een Wouter Bos-achtige uitstraling. Hoewel hij met zijn media-portefeuille niet in het brandpunt van de belangstelling heeft gestaan, geldt hij wel als iemand met politiek gevoel. Of hij zwaar genoeg is zal de tijd moeten leren.”

In deze video kondigde Van Dam vanochtend aan dat hij zich kandidaat stelt voor het politiek leiderschap:

Waarschijnlijk zullen zich vandaag en morgen ook andere kandidaten melden. Voor de hand liggende namen zijn Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Frans Timmermans.