Wal-Mart: hogere omzet, minder winst

Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, heeft in het vierde kwartaal van zijn boekjaar een 14,7 procent lagere winst geboekt. De nettowinst in het kwartaal (dat eindigde op 27 januari) kwam uit op 5,16 miljard dollar, tegen 6,05 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het concern gisteren publiceerde.

De netto-omzet steeg het vierde kwartaal met 5,8 procent tot 122,3 miljard dollar. Daarmee presteerde het concern onder de verwachtingen van analisten: zij waren uitgegaan van 123 miljard dollar.

De hogere omzet heeft Wal-Mart vooral te danken aan zijn internationale divisie, waar de omzet met 15 procent steeg, onder meer dankzij de recente overnames van de Netto-winkels in Groot-Brittannië en het Zuid-Afrikaanse MassMart. Zonder de valutaschommelingen en de acquisities van Netto en MassMart steeg de winst met 4,5 procent tot 120,9 miljard dollar.

De winstmarges van Wal-Mart staan flink onder druk door de prijsverlagingen die de supermarktgigant doorvoerde om klanten te blijven trekken, erkende bestuursvoorzitter Mike Duke gisteren in een persverklaring.

De bezoekers van Wal-Mart, onder wie veel prijsgevoelige consumenten met lage inkomens, werden hard getroffen door de hoge werkloosheid en de ineenstortende huizenmarkt als gevolg van de economische crisis. En ook nu, tijdens het langzame economische herstel, blijven consumenten voorzichtig, constateerde Duke. Ze geven wel geld uit, maar alleen als ze artikelen voor bodemprijzen kunnen kopen.

De lage prijzen aan de ene kant en de hogere energie- en grondstofkosten aan de andere kant maken dat Wal-Mart ondanks de hogere omzet minder winst maakt. De supermarktketen kondigde gisteren aan zijn prijzen dit jaar verder te verlagen.

De omzet van de Amerikaanse Wal-Martwinkels die langer dan een jaar open zijn, steeg in het vierde kwartaal met 1,5 procent. Na twee jaar van krimp was dit het tweede opeenvolgende kwartaal waarin het bedrijf winst kon rapporteren.

Over het hele boekjaar (dat eindigde op 31 januari) behaalde Wal-Mart een omzet van 444 miljard dollar; 6 procent meer dan in 2010. De winst bedroeg 15,7 miljard dollar, een daling van 4,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Voor het huidige boekjaar verwacht Wal-Mart een hogere winst te behalen.

Na de bekendmaking van de jaarcijfers leed Wal-Mart op de Amerikaanse beurs een koersverlies van bijna 4 procent.