Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VS: Iran schuldig aan mislukken nucleaire besprekingen

Herman Nackaerts (rechts), het hoofd van de delegatie van het IAEA die Iran bezocht, vanochtend bij terugkeer op het vliegveld van Wenen. Foto Reuters / Herwig Prammer

Iran is schuldig aan het mislukken van de nucleaire besprekingen met atoomwaakhond IAEA van de afgelopen dagen. Dat hebben de Verenigde Staten vanavond gezegd. Iran zelf liet intussen weten gewoon door te gaan met zijn nucleaire programma.

De besprekingen tussen Iran en het IAEA liepen gisteren op een mislukking uit, onder meer omdat een delegatie van het IAEA geen toestemming van Iran kreeg voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin waar proeven zouden zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop. Het IAEA noemde dat teleurstellend, “want we wilden constructieve gesprekken voeren”.

De Verenigde Staten, die Iran ervan verdenken aan kernwapens te werken, spraken vanavond hun teleurstelling uit over het mislukken van de besprekingen, maar gaven Iran daarvan de schuld. Het feit dat het IAEA geen toegang kreeg tot de faciliteit van Parchin toont volgens de Amerikanen aan dat de Iraniërs hun gedrag “als het gaat om het nakomen van hun internationale verplichtingen” niet hebben veranderd. De opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei, zei vanochtend dat Iran door zal gaan met zijn nucleaire programma, maar “geen atoomwapen nastreeft”.

Rusland: aanval Israël op Iran zou ‘catastrofe’ zijn

Verwacht wordt dat door het mislukken van het overleg de spanning tussen Iran en internationale mogendheden als de VS en Israël nog verder oploopt. Deze beide landen sluiten het gebruik van geweld niet uit als steeds zwaardere economische sancties niet werken. Rusland stelde vandaag dat er geen gehaaste conclusies over het nucleaire programma van Iran moeten worden getrokken en waarschuwde dat een militaire aanval van Israël “catastrofaal” zou zijn voor de regio. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman reageerde door te zeggen dat Israël zelf zal beslissen over een eventuele aanval:

“…met alle respect voor de Verenigde Staten en Rusland, het is hun zaak niet. De veiligheid van Israël en zijn inwoners en de toekomst van Israël zijn de verantwoordelijkheid van de Israëlische regering.”