Vredesmacht Somalië uitgebreid – toename aantal kindsoldaten

De VN-veiligheidsraad zal vandaag instemmen met de uitbreiding van de vredesmacht in Somalië met meer dan 5.000 manschappen. De Veiligheidsraad neemt dit besluit op het moment dat er steeds meer berichten opduiken over grootschalig inzet van kindsoldaten in het Oost-Afrikaanse land.

Keniaanse soldaat op patrouille langs de grens met Somalië. De VN schroeft het aantal veiligheidstroepen in dat Oost-Afrikaanse land met 5.000 soldaten op. Foto Reuters / Thomas Mukoya

De VN-veiligheidsraad zal vandaag instemmen met een uitbreiding van de vredesmacht in Somalië met meer dan 5.000 manschappen. De Veiligheidsraad neemt dit besluit op het moment dat er steeds meer berichten opduiken over grootschalig inzet van kindsoldaten in het Oost-Afrikaanse land.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden kinderen in Somalië steeds vaker gedwongen mee te vechten in de burgeroorlog die in 2010 escaleerde.

Zowel de islamitische organisatie Al-Shabaab als de Somalische regeringstroepen zouden zich schuldig maken aan het rekruteren van kinderen, stelt de organisatie in een gisteren verschenen rapport. De kinderen worden vaak meegestuurd in de voorste linies en zouden daar dienen als kanonnenvoer.

Bijna anderhalf miljoen mensen op de vlucht voor burgeroorlog

Met de 5.000 extra vredestroepen komt het aantal manschappen van de vredesmacht in Somalië op ruim 17.000. Morgen is er een internationale conventie in Londen over de problemen in Somalië. Bijna anderhalf miljoen mensen in het Afrikaanse land hebben hun huis al moeten ontvluchten vanwege de strijd.

De VN-vredesmacht steunt de Somalische overheidstroepen in hun strijd tegen het islamitische Al-Shabaab, dat banden heeft met terreurnetwerk Al-Qaeda.

Buurlanden Kenia en Ethiopië vielen het afgelopen jaar ook al een paar keer Somalië binnen, omdat het geweld en de terreur van Al-Shabaab steeds vaker overstroomd naar de andere kant van de Somalische landsgrenzen.

Breuk met beleid uit verleden: meer zelfstandigheid voor regio’s

In aanloop naar de conferentie in Londen hebben Somalische leiders afgelopen weekend een plan opgesteld om een einde te maken aan het twee decennia durende machtsvacuüm in het land. Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef daarover maandag in de krant:

“Het schetst de contouren van een toekomstige Somalische regering. Die moet de machteloze en corrupte overgangsregering, wier mandaat in augustus afloopt, vervangen. Volgens het plan wordt Somalië een federale staat, waarbinnen de semi-autonome regio’s veel zelfstandigheid krijgen. Somalië bestaat de facto al uit vele autonome ministaatjes en is al jaren een failed state.”

Als het plan werkelijkheid wordt, dan zou het een breuk met beleid uit het verleden betekenen. Beemsterboer schrijft:

“De internationale gemeenschap heeft altijd veel waarde gehecht aan een centraal gezag dat – in elk geval in naam – ook aanspraak maakt op het regeren van heel Somalië.”

    • Niels Posthumus